Kies uw ideale moment
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Rokers die al meerdere stoppogingen gehad hebben, kunnen dat beamen. Daarom hier acht tips van Pauline Dekker, longarts bij de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.
1. Weet waarom u rookt
Om te kunnen stoppen met roken, moet u goed weten waarom u eigenlijk rookt. Schrijf voor uzelf alle redenen op. Bijvoorbeeld: het helpt tegen stress, het geeft me rust, ik ontspan ervan, ik vind het gewoon lekker, het is gezellig.
2. Wees eerlijk
Kijk vervolgens of al die redenen echt kloppen. Neem ‘stress’. Een half uur nadat u een sigaret hebt uitgemaakt, krijgt u alweer ontwenningsverschijnselen. Dat voelt aan als stress en onrust.
En steekt u er weer een op, dan zit er binnen 7 seconden nicotine in uw brein en verdwijnen de afkickverschijnselen. Dat roken helpt tegen stress, voelt wel zo, maar is helemaal niet waar. Het helpt alleen tegen de stress van de ontwenningsverschijnselen.
Hoe zit dat met die andere redenen om te roken? Is een sigaret echt lekker? Kan een feestje echt niet gezellig zijn zonder sigaret? In de vorige stap ging het om uw gevoel, nu pakt u ook uw verstand erbij. De truc is om dat verstand uiteindelijk te laten overheersen. Maar dat kan het alleen als u zich bewust bent van uw gevoel.
3. Let op die drammende kleuter
Wat doet u met een (klein) kind dat op de grond van de supermarkt ligt te blèren om snoep? Geeft u dat zijn zin, dan houdt het schreeuwen meteen op! Maar als u morgen weer boodschappen gaat doen, herhaalt de scène zich. En gezond is het ook niet, dat snoepen.
Rokers herbergen zo’n drammende kleuter in zichzelf. Die schreeuwt steeds om een volgende sigaret. Wilt u dat het gezeur in uw hoofd ooit overgaat, dan moet u streng zijn: nee is nee!
4. Maak een plan
Wat gaat u doen als u niet meer rookt op de momenten dat u dat nu wel doet? Als u stress voelt, verdriet, verveling? Als u uzelf wilt belonen omdat u eindelijk die klus hebt geklaard? Gaat u dan een blokje om, een trui breien, een appel eten, een vriendin bellen? Begin daar nu al soms mee.
5. Weet waarom u wilt stoppen
Maak een tweede lijstje: schrijf op waarom u stoppen wilt. Vanwege je gezondheid, omdat u die €2000 die u per jaar verrookt beter aan iets anders kunt besteden, of gewoon omdat u vrij wilt zijn en niet meer afhankelijk van die sigaret? Nu heeft u twee lijstjes. Vergelijk ze met elkaar. Welke wint?
6. Verzin een goede reden om te blijven roken
Stel u voor dat alle nare dingen die u zich kunt voorstellen, op dezelfde dag gebeuren. De kat gaat dood, uw huis vliegt in brand, uw partner wordt ziek, de auto raakt total loss. ’s Avonds komt een goede vriendin langs, ze slaat een arm om u heen en zegt: “Hier, neem een sigaret.” Daar bent u nu echt wel aan toe.
Vindt u zelf dat die cocktail van ellende een goede reden is om weer te gaan roken? Ja, zegt uw gevoel. Maar wat zegt uw verstand? Dat weet dat de kat niet levend wordt door die sigaret, uw partner niet gezond. Prent uzelf dit goed in.
Dit ‘droogzwemmen’ heeft u straks nodig als u echt gestopt bent. Als u dan smacht naar een sigaret, hoeft u niet na te denken. Dat kunt u op dat moment ook niet. Daarom doet u dat nu. Kunt u geen enkele goede reden bedenken waarom u ooit nog een sigaret zou willen opsteken? Dan is dit het moment om te stoppen. Maar eerst:
7. Koop een kookwekker
Of stel de timer op uw smartphone in. Vanaf het moment dat u bent gestopt, zult u vaak veel zin hebben in een sigaret. Dan hoort u die drammende kleuterschreeuw drie minuten lang. Daarna is-ie weer even koest. Wat ging u ook alweer doen in die drie minuten? Een blokje om of even rennen: het helpt veel mensen om die hunkertijd door te komen. Deze fase duurt drie weken.
8. Geef de moed niet op
Toch een keer gerookt? U heeft ooit leren fietsen omdat u, nadat u was gevallen, weer op de fiets klom. Als u toen was blijven liggen, kon u het nu nog steeds niet. Zo gaat het ook met stoppen met roken. Gefaald? Gewoon opstaan, en verder gaan.
Meer tips
Lees dan Nederland Stopt! Met Roken, dat Pauline Dekker samen met Wanda de Kanter schreef. De gelijknamige scheurkalender kost €18,95 en beslaat een jaar. Hij begint niet op 1 januari, maar op een dag die u zelf kiest, de dag waarop u stopt met roken.
- Plus Magazine