Vraag van de week
Vorige maand is mijn opa overleden en helaas vorige week zijn zoon, mijn vader. Mijn oma is tien jaar geleden al overleden en heeft haar erfenis nagelaten met een zogenoemde tweetrapsmaking. Wie erft er nu van mijn opa?
Na het overlijden van uw opa zijn de kinderen van hem - waaronder uw vader - zijn erfgenamen. Uw vader is bovendien verwachter van de nalatenschap van zijn moeder. U bent op uw beurt de erfgenaam van uw vader (eventueel samen met uw moeder, broers en zussen).
Er moeten nu drie nalatenschappen afgewikkeld worden. Eerst moet worden vastgesteld waaruit het bezwaard vermogen bestaat dat uw opa van zijn vrouw met de tweetrapsmaking heeft geërfd. Vervolgens moet worden vastgesteld waaruit de nalatenschap van uw opa bestaat en als laatste kan pas vastgesteld worden waaruit de nalatenschap van uw vader bestaat en hoe deze verdeeld moet worden.
Vooral het vaststellen waaruit het bezwaard vermogen naar aanleiding van het overlijden van oma bestaat kan lastig zijn wanneer opa geen goede administratie heeft bijgehouden van wat hij met het bezwaard vermogen heeft gedaan. Is die administratie er niet dan zal er een reconstructie moeten worden gemaakt. Wat rest is opa’s nalatenschap die verdeeld wordt over zijn kinderen. Uw vader erft dus eerst zijn deel van het bezwaard vermogen van zijn moeder en vervolgens zijn deel van zijn vaders nalatenschap. Uw moeder, u en de eventuele broers en zussen erven vervolgens ieder een deel waarvan de grootte weer afhankelijk is van het testament van uw opa én van uw vader.
Kortom, er moet eerst veel uitgezocht worden voordat alles duidelijk is en er iets verdeeld kan worden.
Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.