Ik heb niet veel vermogen maar ik wil graag regelen dat dit na mijn overlijden naar een goed doel gaat? Ik heb echter een bewindvoerder en mensen zeggen dat ik dan geen testament kan opmaken zonder zijn toestemming. Klopt dit?
In een testament kunt u bepalen wat er met uw bezittingen gebeurt na overlijden. In Nederland mag in principe iedereen van 16 jaar of ouder een testament opmaken. Dit kan alleen bij een notaris. Daarnaast moet u volgens de wet handelingsbekwaam zijn om rechtshandelingen, zoals het maken van een testament, te kunnen verrichten. De wet bepaalt wie wel of niet handelingsbekwaam is. Wanneer iemand onder bewind staat, blijft deze persoon gewoon handelingsbekwaam en hij/zij kan dus nog steeds een testament laten opstellen bij de notaris.
Daarnaast speelt ook de wilsbekwaamheid een rol. Een notaris zal altijd toetsen of degene die aan zijn tafel zit om een akte of overeenkomst op te stellen en te ondertekenen nog wilsbekwaam is. Wilsbekwaam is iemand die zelfstandig een beslissing kan nemen en de gevolgen van die beslissing ook overziet. Het is soms moeilijk om vast te stellen wanneer iemand wilsonbekwaam is. Ook kan dit per situatie verschillen. Bij twijfel kan de notaris de hulp inroepen van een gespecialiseerde en onafhankelijke arts, bijvoorbeeld een VIA-arts.
Ervan uitgaande dat u niet wilsonbekwaam bent, zou u dus gewoon een testament op kunnen laten maken bij een notaris en uw wensen daarin laten vastleggen. Het laten opstellen van een testament kost uiteraard wel geld. En daar zal uw bewindvoerder om de hoek komen kijken. U zult over deze uitgave eerst met uw bewindvoerder moeten overleggen. Nu u onder bewind staat, behartigt uw bewindvoerder immers uw financiële zaken. Dit betekent dat u zelf geen beslissingen meer kunt nemen over uw geld en bezittingen. Wel mag u zelf beslissingen nemen over het leefgeld.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.