Schenken, waarom zou u eigenlijk?

Schenken
Getty Images

Met schenken kunt u veel belasting besparen, maar toch stelt de notaris de vraag: schenken, waarom eigenlijk?

Schenken is ongekend populair. Het is toch leuk om te geven en te zien hoe anderen van uw gift genieten? Het kan daarbij gaan om een goed doel wat u belangrijk vindt, uw kinderen, of wellicht een vriend. Banken en andere financiële dienstverleners hebben het er maar al te graag over. En ja, ook ik houd met zekere regelmaat voordrachten over dit onderwerp. Wat ik vaak merk is dat de belangrijkste vraag niet wordt beantwoord: Schenken, waarom eigenlijk?

Moet u wel schenken?

Mensen leven steeds langer en ik verklap hier geen geheim als ik u vertel dat de kosten van bijvoorbeeld de gezondheidszorg toenemen. Het is daarom van belang dat u zich ook afvraagt of het inderdaad verstandig is om nu te schenken. Wie weet heeft u uw vermogen straks zelf wel hard nodig. Mocht u besluiten toch te schenken dan moet uiteraard ook gekeken worden naar de gevolgen bij de verkrijger. Het hebben van vermogen, kan bijvoorbeeld er toe leiden dat de huurtoeslag vervalt. Een andere belangrijke kwestie is, wie het beheer over uw vermogen krijgt als u niet meer wilsbekwaam bent en of u de bedoeling is dat er in die fase van uw leven namens u geschonken wordt. In dat verband is het ook van belang dat u aangeeft aan wie er geschonken mag worden en of er aan die schenkingen voorwaarden verbonden moeten worden

Besparing erfbelasting

Toen ik ruim twintig jaar geleden in het notariaat stapte, hoorde ik vaak dat je rond je 55e verjaardag met schenken moest beginnen. Een aantal jaren later werd het schenkingsplan populair. De gedachte die veelal leefde, was dat er naar gestreefd moest worden dat uw erfgenamen bij uw overlijden zo min mogelijk (liever: geen) successierechten verschuldigd waren. Op tijd schenken zou daaraan bij kunnen dragen. De vraag is zoals gezegd: wanneer begint op tijd?

AWBZ

Tot 1997 kenden wij in Nederland de Wet op de Bejaardenoorden. Op grond van die wet werden mensen verplicht ‘hun huis op te eten’ als zij naar een bejaarden- of verzorgingshuis moesten. Velen ervoeren dat als onrechtvaardig. Mensen die ‘er op los geleefd hadden’ en hun vermogen hadden verbrast, kregen namelijk dezelfde behandeling zonder er voor hoeven te betalen. Sinds 1 januari 2013 zijn AWBZ-regels gewijzigd. De eigenbijdrage kan daardoor oplopen tot 2200 euro per maand. Ook nu weer is er veel commotie in de samenleving; veel mensen zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om de eigenbijdrage te minimaliseren. Schenken is vaak één van de oplossingen.

Goede doelen

Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat (een deel van) hun vermogen ook naar een goed doel gaat. U kunt dat goede doel in uw testament noemen, maar u kunt – als het verantwoord is - natuurlijk tijdens uw leven uw vermogen verkleinen door schenkingen aan goede doelen te doen.

Als u vaker geld wilt geven aan hetzelfde goede doel, is het waarschijnlijk verstandiger om dit te doen  door middel van een periodieke gift. Er geldt dan geen drempel en ook geen maximum. Wel gelden in het kort de volgende voorwaarden:

  • Een periodieke gift moet worden vastgelegd: bij de notaris of in een schriftelijke overeenkomst tussen u en de ANBI (de instelling of vereniging);
  • U moet de gift minimaal eenmaal per jaar gedurende minimaal vijf jaar doen;
  • De bedragen moeten steeds (ongeveer) even hoog zijn

Voor meer informatie: zie de site van de Belastingdienst >>

Mr. A.R. Autar notaris bij Kooijman Lambert Notarissen te Rotterdam, voorzitter van de EPN en ondermeer columnist van VvE Magazine. U kunt notaris Autar twitteren/volgen via @anielautar.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl