Vraag van de week: Ben ik erfgenaam?

Getty Images

We kwamen achter het overlijden van mijn vader omdat mijn moeder via het pensioenfonds van mijn vader vernam dat zij als ex-echtgenoot van mijn vader recht heeft op een partnerpensioen. Hoe komen ik en mijn broers en zus er achter of we erfgenamen zijn en wat moeten we vervolgens doen?

In de eerste plaats moet u weten wanneer uw vader is overleden en waar hij woonachtig was. U kunt dan vervolgens bij de gemeente waar hij woonde een verklaring van overlijden opvragen. Met die verklaring kunt bij het Centraal Testament Register opvragen of uw vader een testament heeft laten maken en bij welke notaris. Daar kunt u dan vervolgens vragen of u in het testament voorkomt en wie eventueel de executeur is bij wie u zich nader kunt vervoegen om of uw erfdeel op te vragen. En mocht u onterfd zijn, dan kunt u als u dat wil, bij de executeur een beroep doen op uw legitieme portie.

 

Blijkt er geen testament te zijn, dan bent u als kinderen aan zet om de nalatenschap van uw vader af te wikkelen. Omdat het contact kennelijk slecht was, lijkt beneficiair aanvaarden de meest aangewezen, want veilige, weg. Dit doet u door de het formulier Verklaring nalatenschap meerderjarige erfgenaam in te vullen en te ondertekenen en samen met de verklaring van overlijden en een kopie van uw identiteitsbewijs op te sturen naar de griffie van de Rechtbank in het arrondissement waar uw vader zijn laatste woonplaats had.

 

Vervolgens moeten u en uw broers en zusters een overzicht maken van de bezittingen en schulden van uw vader. Blijkt het saldo positief, dan informeert u de Rechtbank daarover en kunt u verder afwikkelen. Blijkt de nalatenschap negatief, dan beslist de rechter over de vereffening van de schulden met de bezittingen.

 

De eerste stap is dus weten of u wel of geen erfgenaam bent. U kunt de bovengenoemde methode gebruiken of een notaris vragen dit voor u uit te zoeken. Dat gaat sneller, maar brengt ook kosten met zich mee.

 

Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur voor onder andere de Plustelefoon. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.