Ik ben erfgenaam in de nalatenschap van mijn tante. Ook ben ik de executeur en ik verzorg dus de aangifte erfbelasting. Mijn tante had nog wel wat kunst, sieraden en boeken. Sommige zaken waren door tante verzekerd. Welke waarde moet ik daarvoor opgeven in de aangifte erfbelasting; moet dit tegen de verzekerde waarde?
Het gaat om boeken, sieraden, kunst of andere inboedelzaken.
Voor de erfbelasting geeft u – op enkele zaken na (zoals de woning) – de bezittingen op voor de waarde in het economisch verkeer oftewel de werkelijke waarde op moment van overlijden. Maar hoe bepaalt u nu deze werkelijke waarde? Om het zeker te weten, zou u alles moeten laten taxeren, maar dat is – zeker bij minder waardevolle spullen – ondoenlijk en te kostbaar. Boeken zijn over het algemeen niet al te veel waard en meestal zult u zelfs bij moeten betalen om deze op te laten halen door een opkoper. Een zeer geringe waarde of zelfs nihil aanhouden is dan verdedigbaar. Als u weet of vermoedt dat het om bijzondere exemplaren gaat dan is het toch verstandig om een expert op dat gebied te laten komen.
Voor wat betreft de sieraden of de kunst zou u kunnen aansluiten bij de verzekerde waarde; dit is ook wat de Belastingdienst adviseert. Bedenk daarbij wel dat veel mensen hun verzekeringen niet up to date houden en dat u hierdoor zo maar een te lage of juist te hoge waarde op kunt geven. Wilt u het zeker weten, schakel hiervoor dan ook een taxateur in, bijvoorbeeld een veilinghuis. Deze kunt u ook inschakelen om bepaalde zaken, die de erfgenamen niet willen, voor u ter verkopen.
Voor de rest van de inboedel kunt u over het algemeen juist beter niet bij de verzekerde waarde aansluiten. U zult hier dan vermoedelijk te veel erfbelasting over betalen. Dit komt doordat voor het verzekerde bedrag normaal gesproken aangesloten wordt bij het bedrag dat nodig is om de spullen nieuw aan te schaffen. Voor de erfbelasting is dat dus niet de reële waarde. Een televisie is bijvoorbeeld direct na aanschaf al veel minder waard geworden, want deze is immers niet nieuw meer.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.