Jaarlijks meer dan 50.000 kinderen betrokken bij scheiding
Door het toenemend aantal echtscheidingen vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw, krijgen familieadvocaten steeds meer te maken met erfrechtvraagstukken.
Dat zegt Priska Voskuil, erfrechtspecialist van advocatenkantoor De Boorder Schoots. Jaarlijks maken ruim 33 000 kinderen mee dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat aantal is de laatste jaren stabiel. Minder bekend is hoeveel minderjarige kinderen betrokken zijn bij een zogenaamde informele scheiding. Naar schatting hebben ook nog eens 20 000 tot 30 000 kinderen daar ook mee te maken. Bij 30 tot 40 procent van alle echtscheidingen is een vriend of vriendin in het spel. Als er vroeg of later een nieuwe relatie ontstaat en daaruit ook weer kinderen geboren worden, ontstaat er een samengesteld gezin, waarin minder duidelijk is wie er recht hebben op de erfenissen van wie. Volgens Priska Voskuil doen ouders van een samengesteld gezin er goed aan hun wensen wat betreft voogdij van de minderjarige kinderen en de nalatenschap, in een testament vast te leggen. Voor deze groep heeft ze drie tips:
1 Zorg voor een goed testament
In een testament leg je vast wat er met je goederen gebeurt na je overlijden, maar ook hoe je de voogdij over de kinderen wilt zien, als je er zelf niet meer bent. De beste route hiervoor is de gang naar de notaris. Leg in je testament ook vast hoe de afwikkeling van je nalatenschap moet gebeuren. Het is belangrijk dat de regie over de afwikkeling in kundige handen ligt. Dit kan een notaris zijn, maar ook een erfrechtspecialist.
2 Zorg voor duidelijkheid
Geef in je testament duidelijk aan wie je erfgenamen zijn en doe dat met naam en toenaam. Enkel het gebruik van de term ‘kinderen’, is in het geval van een samengesteld gezin onduidelijk. Benoem ook duidelijk wie je bedoelt met partner. Als er bijvoorbeeld sprake is van een nog niet afgeronde echtscheiding, kan ook dit voor een vervelende situatie zorgen voor de erfgenamen. Duidelijkheid is dus erg belangrijk.
3 Leg de woonsituatie vast in het testament
Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je de woonsituatie ziet als je partner overlijdt. Met name als je kinderen hebt die nog een tijd in de woning kunnen wonen. Geld en goederen uit een erfenis zijn, hoe belangrijk ook, niet een directe eerste levensbehoefte. Een dak boven je hoofd is dat wel. Beschrijf daarom ten aanzien van je woning goed wat er moet gebeuren. Zodat je familie tijd heeft om te rouwen in de eigen omgeving.
- Plus Magazine