Natuurfotograaf Edwin Giesbers is dol op de Amsterdamse Waterleidingduinen en hij is er dan ook het hele jaar door te vinden. Met deze foto’s presenteert hij dit prachtige natuurgebied tijdens de vier seizoenen.
Opvallend genoeg ligt het gebied helemaal niet in Amsterdam, maar dertig kilometer verderop in de duinen tussen Zandvoort en Noordwijk aan Zee. De naam is ontstaan omdat Amsterdam hier al meer dan 150 jaar zijn drinkwater vandaan haalt. Het waterbedrijf pompt water uit de Rijn in de duinen, dat wordt gefilterd door het fijne duinzand. Na drie maanden is het helemaal doorgelopen en wordt het naar de stad gepompt.
Het is heel belangrijk dat er geen verontreiniging ontstaat. Daarom is het een beschermd natuurgebied, waar je alleen mag wandelen. Je mag wel bijna overal heerlijk buiten de gebaande paden rondstruinen, en dat is iets bijzonders in ons land.
Natuurfotograaf Edwin Giesbers, die deze fotoreportage maakte, komt vaak in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). “Het landschap is gevarieerd en ik vind het fijn dat je lekker van het pad af mag. Eigenlijk is elk bezoek weer een uitdaging, en ik kom regelmatig weer nieuwe foto-onderwerpen tegen”, vertelt hij.
Wie door de Waterleidingduinen struint, heeft grote kans om damherten te zien. In het gebied leeft namelijk de grootste populatie van ons land: ongeveer drieduizend. Er wordt niet meer op gejaagd en daardoor worden het er steeds meer. Met afrastering probeert beheerder Waternet te voorkomen dat ze op de wegen rondom het gebied komen.
Je kunt er ook een vos tegen het lijf lopen. De grootste kans om de meer tamme vossen (een tiental) te zien is bij de Duizendmeterweg. Als het rustig is, zie je er soms een op het strand dat aan het gebied grenst, hopend op wat aangespoeld lekkers.
Bijzonder aan het gebied zijn ook de kanalen die voor de aanvoer van water zorgen. Dat trekt veel watervogels en op de graslanden en in het bos zijn weer andere vogels te ontdekken. Er leven ook zeldzame reptielen en amfibieën, zoals de zandhagedis en de boomkikker.
Waterleidingduinen praktisch
- Je hebt een toegangskaart nodig om het gebied te bezoeken. Een dagkaart kost €1,50, een persoonlijke jaarkaart €8. Ze zijn te koop in het bezoekerscentrum De Oranjekom, de horecagelegenheden naast de ingangen en op awd.waternet.nl
- Het gebied heeft vier ingangen, zie het kaartje.
- De vijftien wandelroutes die zijn uitgestippeld, zijn gemarkeerd met paaltjes. Ze variëren in lengte van 3 tot 30 kilometer. Je vindt ze op awd.waternet.nl/wandelroutes
- Meer informatie vind je op awd.waternet.nl
Kijk voor een wandelroute door dit gebied op https://www.plusonline.nl/reizen-vrije-tijd/wandeling-van-de-maand-de-amsterdamse-waterleiding-duinen
- Plus Magazine