Wist u dat... Snijbloemen blijven langer goed als je de stengels onder water afsnijdt. Schuin of recht afsnijden maakt geen verschil! Romke van der Kaa heeft in totaal 8 nuttige, interessante tuintips voor u!
1. Het beste uitje ooit
De grootste tuingebeurtenis van het jaar vindt plaats in juni (data nog niet definitief) op de buitenplaats Bingerden, halverwege Zutphen en Arnhem, aan de rechteroever van de IJssel. Op deze kwekersmarkt geen waxjassen en laarzenschrapers, maar uitsluitend planten, bomen en struiken van dé toonaangevende kwekers uit binnen- en buitenland.
2. Langer mooi
Snijbloemen blijven langer goed als je de stengels onder water afsnijdt. Schuin of recht afsnijden maakt geen verschil.
3. Lokbloem
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, oorwurmen, schildkevers en wespen zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis. Lok deze luizenbestrijders naar je tuin met planten die veel stuifmeel en nectar bevatten.
4. Ingesnoerd
Wie met elektrisch gereedschap werkt, kent het klassieke ongeluk: het doorsnijden van het snoer. Twee tips om het snoer heel te houden. Leg het bij het werken over je schouder. Of (beter nog) knoop het om je middel.
5. Dag kat
Een diervriendelijke manier om de kat van de buren uit je tuin te verjagen: met de supersoaker, zo’n plastic waterpistool.
6. Slakkenvrij
Last van slakken, maar je wilt geen bestrijdingsmiddelen gebruiken? Hou dan rekening met wat ze wel en niet lusten. Bijzonder lekker vinden ze het jonge blad van ridderspoor en hosta. Ze houden níét van geurend blad. Plant dus volop lavendel, basilicum, Oost-Indische kers, salie, knoflook, rozemarijn, munt of kattenkruid. Ook hard, leerachtig blad (zoals van hulst, schoenlappersplant en camelia) en behaard blad (tuingeraniums, ezelsoor) vallen niet in de smaak bij slakken.
7. Pop wordt kever
In juni vliegt de junikever. Hij heeft dan al twee jaar als larve onder de grond geleefd, waar hij zich voedde met plantenwortels. De larve verpopt zich en uit de pop kruipt een kever die zich voedt met het blad van loofbomen. De kevers komen vooral in de avondschemering tevoorschijn.
8. Netjes rooien
Sommige bloembollen, zoals tulpen en hyacinten, bloeien beter als ze ieder jaar worden opgerooid en ’s zomers droog en warm worden bewaard. Dat rooien gaat heel makkelijk als je de bollen plant in een grote plastic netzak. Na de bloei hoef je die alleen maar uit de grond te trekken.