Zelf compost maken kost niets en levert veel op. Microben, schimmels, wormen, insecten en andere nuttige dieren maken van groente-, fruit- en tuinafval een ideale bodemverbeteraar voor de tuin.
Composteren: in een vat of op een hoop?
De keuze voor een compostvat of een composthoop is afhankelijk van de grootte van uw tuin, de hoeveelheid te composteren afval en de verhouding tussen tuinafval en keukenafval. Heeft u helemaal geen tuinafval, dan is een gesloten compostsysteem sowieso beter, heeft u wel tuinafval, dan is de keuze mede afhankelijk van de grootte van de tuin - een composthoop heeft namelijk wel wat vierkante meters ruimte nodig. Compostvaten zijn er in verschillende formaten en van verschillend materiaal. U koopt ze bij de betere tuincentra en doe-het-zelfzaken.
De composthoop
Wanneer u begint met de aanleg van een composthoop, houd dan rekening met een oppervlakte van enkele vierkante meters en een hoogte van minimaal anderhalve meter. De composthoop zal als gevolg van het composteren in de loop van de tijd natuurlijk inzakken, maar gezien daar ook lucht voor nodig is, is een hoogte van anderhalve meter absoluut noodzakelijk. Verder mag de composthoop los op de grond, maar handiger is het er een bak van planken of takken voor te maken. Onderin legt u tegels, zodat het altijd duidelijk is waar de composthoop eindigt. Plaats de composthoop op een schaduwrijke plek, liefst onder een boom of grote struik, zodat de hoop niet te snel te vochtig wordt. Houd er rekening mee dat compost vocht en zuurstof nodig heeft zodat de micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Te weinig zuurstof en/of te veel vocht veroorzaakt rotting en stank en verhindert het composteringsproces. Bij te weinig vocht vindt geen vertering plaats.
Het composteren kan beginnen
Leg onderop een laag grof materiaal, takjes of stro, van ongeveer 15 cm. Leg daarop tuin- en keukenafval in lagen van verschillende samenstelling, steeds zo’n 15 tot 20 cm dik, of start met een laag compost. Wissel drogere, koolstofrijke ‘bruine’ lagen (bijvoorbeeld takjes) zo goed mogelijk af met vochtig, stikstofrijk groen afval zoals blad en gras. Hoe fijner het afval, hoe beter het zal verteren. Heeft u heel veel tuinafval, gooi dat er dan niet in een keer op, maar verdeel het in porties. Eén keer zes weken moet de composthoop ondersteboven worden gekeerd - omzetten heet dat. Omzetten versnelt het composteerproces.
Wat gaat erin?
Niet alles wat u normaal gesproken in de groene kliko gooit, mag in het compostvat of op de composthoop. Het afval uit de groene kliko gaat namelijk naar een professionele composteerinrichting en dat is toch iets anders dan uw eigen composteerbak. In principe geldt: hoe opener het composteersysteem, hoe minder erin mag. Op de website van MilieuCentraal vindt u een handig overzicht van wat wel en niet in uw eigen composteerbak mag.
- Milieu Centraal