1. Verzamel lekkers
Een collectie kruiden start u met een bezoek aan een tuincentrum of plantenkwekerij. De kruiden die daar te koop worden aangeboden, zijn niet in groei geforceerd, maar bedoeld voor een rustig tuinleven. Daardoor zijn ze eens zo krachtig, ook van smaak.
Heel wat kruiden groeien als heestertjes en blijven ook in de winter zichtbaar, andere zoals bieslook, bonenkruid en munt verdwijnen in de winter onder de grond. Behandel ze identiek.
2. Liever in pot
Slechts zelden ligt een kruidentuintje dicht bij de keuken. Of staan zuiderse planten in volle zon en goed gedraineerde grond, terwijl planten uit meer gematigde gebieden genieten van schaduw en wat meer vocht. Met kruiden in pot hebt u die nadelen niet. Elk plant krijgt zijn eigen favoriete grond en net zoveel water als nodig voor een gezonde groei.
3. Groot en klein
Laat grotere exemplaren ineens hun culinair bestaan starten en schuif ze, puur voor decoratie, in een passende overpot. Kleinere exemplaren plant u eerst uit in een pot met een doormeter van ongeveer 15 cm. Zo krijgen ze een flink grondvolume aan hun wortels en zullen ze zonder veel omzien of extra zorg doorgroeien.
4. Grond op maat
Maak wat de grond betreft, een onderscheid tussen de kruiden. Voor tijm, salie, lavendel, rozemarijn en nog andere zuiderse smaakmakers vult u de potjes met een goed drainerende potgrond, cactusaarde of potgrond waar u zelf een flinke hoeveelheid zand en ook wat kalk aan toevoegt. Voor alle andere is een geranium- of kuipplantengrond geschikt. Die bevat namelijk klei en maakt hem meer vochthoudend.
5. Ieder zijn back-up
Plant van elk kruid steeds twee potjes. Het mooiste en sterkste verhuist naar een plek dicht bij de keuken en vandaar telkens naar de plek waar u ze maar hebben wil: op het aanrecht, bij de barbecue of zelfs op tafel, kwestie van uw tafelgenoten het eten zelf op smaak te laten brengen. Het tweede is er voor het geval dat het eerste leeggegeten is.
6. Voor grootgebruikers
Combineer kruiden naar smaak en voorkeur in handige draagkistjes, die zo mee kunnen op familie-uitstap of gelijk welk tuinfeest. Honkvast in eigen tuin? Installeer dan een ‘snijvak’ in het midden van de tuintafel en vul het met allerhande smaakmakers. Laat u verrassen en proef evenzeer bloemblaadjes van Oost-Indische kers, goudsbloem en rucola.