Er zijn grote regionale verschillen

In meer dan 200 van de 342 Nederlandse gemeenten (zestig procent) kunnen huiseigenaren in 2025 subsidie aanvragen om hun tuin te verduurzamen. Dat zijn 45 gemeentes meer dan vorig jaar, een toename van dertien procent.
Dit blijkt uit een inventarisatie van verzekeraar Centraal Beheer. Er zijn grote regionale verschillen. In Limburg kunnen inwoners van alle gemeenten subsidie aanvragen. Ook in Utrecht (92 procent) en Noord-Brabant (91 procent) is er volop aanbod. In Flevoland zijn er geen subsidiemogelijkheden en ook in Zeeland (7 procent) en Noord-Holland (11 procent) is het aanbod schaars.
De meeste regelingen zijn er voor het afkoppelen van de regenpijp van het riool. Dit vermindert de druk op het rioolnetwerk bij hevige regen. Mensen kunnen hun regenpijp vervolgens aansluiten op een regenton of een regenwatertuin, dat is een onder- of bovengrondse waterberging. In droge tijden is dit water te gebruiken om de planten water te geven. Ook voor de aanschaf van een regenton of aanleg van een regentuin zijn er diverse subsidies beschikbaar.
Tegels wippen
Zware neerslag met meer dan vijftig millimeter op één dag komt steeds vaker voor in Nederland. Eind vorige eeuw telde het KNMI gemiddeld vijf dagen per jaar met zware neerslag, vorig jaar waren dit dertien dagen, vooral in mei, juli en september.
Door de toename van extreem weer is het verstandig de eigen woonomgeving zoveel mogelijk klimaatproof te maken. Een tuin verduurzamen is niet ingewikkeld of duur. Tegels wippen, groen planten of een regenton plaatsen zijn simpele ingrepen. Steeds meer mensen verduurzamen de tuin. Alleen al vorig jaar zijn er 5,5 miljoen tegels gewipt via het NK Tegelwippen. In dit kampioenschap wordt heel Nederland uitgedaagd tegels te vervangen door groen.
Overzicht van subsidie voor tuinverduurzaming per gemeente >>