''Binnen 20 jaar is kunstgras de regel. Maar tot dan hoeft een mooi gazon ook niet veel tijd te kosten.'' Als het aan Romke van de Kaa ligt, koopt u snel een maairobot en een stukje worteldoek. Deze maand neemt hij het grasveld onder handen.
Minder werk in de tuin en meer genieten, wie wil dat niet? Hoewel, er bestaan mensen die juist van werken in de tuin genieten. Toch zijn er altijd vervelende klusjes die, net als het opmaken van je bed, met een voorspelbare regelmaat weerkeren. Zo’n klus is het maaien van het gras. Nu kunt u zeggen: schaf dat gras dan af. En in een kleine tuin is dat ook wel mogelijk. Maar een grotere tuin kan niet zonder grasveld. Een grasveld geeft rust en ruimte.
Als u niet van grasmaaien houdt, kunt u het uitbesteden, bij voorkeur aan een man. Dat hoeft geen betaalde man te zijn. Het kan ook een echtgenoot zijn, of een zoon of kleinzoon. Veel mannen zijn dol op apparaten. Ook op grasmaaiers. Niet op van die ouderwetse duwmaaiers natuurlijk, maar op minitrekkers waarmee u als een reusachtige kleuter op een overmaatse dinky toy over het gras bromt. Investeer in een zitmaaier en er zijn altijd wel vrijwilligers die het gras voor u willen maaien.
Nooit meer gras sjouwen
Maar ook dat rondjes rijden op zo’n trekkertje gaat op den duur vervelen. Geen nood, een van de aardigste uitvindingen van de laatste jaren is de automatische grasmaaier die als een gemotoriseerde schildpad over het gras kruipt. Zo’n grasrobot is niet goedkoop, maar hij zorgt wel voor een enorme tijdsbesparing. Niet alleen hoeft u niet meer met een bak vol grasmaaisel naar de container of de composthoop te sjouwen (de robot maait het gras zo kort dat het versnipperde maaisel tussen de wortels composteert), ook kunt u rustig met vakantie terwijl u automatische grasmaaier braaf doormaait maar misschien moet u wel een vakantie overslaan om de robotmaaier te kunnen bekostigen.
De keuze is afhankelijk van het gazonoppervlak, de aard van het terrein en de techniek van het apparaat. Er zijn robots die doormaaien in de regen, maar er bestaan ook maairobots die bij een regenbui gaan schuilen in hun oplaadstation. Geluidloos zijn ze niet, maar hun geluid is niet te vergelijken met dat van een benzinemaaier. De meeste produceren een zacht gebrom. Bij veel modellen wordt het te maaien terrein afgebakend door draden langs de rand van het gazon waarbinnen de robot zich beweegt. Obstakels zijn geen probleem. Raakt de robot bijvoorbeeld een boom, dan rijdt hij iets achteruit om daarna een nieuwe route te zoeken. Als de accu leeg raakt, gaat de robot naar zijn oplaadstation om zichzelf in te pluggen. Molshopen kunnen wel een probleem vormen voor de robot, maar het mooie is dat de zwakstroomdraad die het maaiterrein omheint ook mollen buiten lijkt te houden. Of binnen natuurlijk, als de mol er eerder was dan de zwakstroomdraad.
De robotmaaier is een geweldige uitvinding, maar er zijn ook minder spectaculaire ontwikkelingen die het leven van de tuinier kunnen verlichten, soms letterlijk, zoals bij de tuinverlichting die op zonne-energie werkt. Ook bestaan er sproeiers die verzonken in het gazon liggen en die, gestuurd door een vochtmeter, uit zichzelf uit het grasveld oprijzen om de grasmat te besproeien. Overigens zijn er steeds meer milieubewuste mensen die zich afvragen of het wel een goed idee is om ons kostbare drinkwater op een grasveld te verspillen. In zo’n geval is kunstgras misschien een uitkomst. Nu gruwen de meesten onder u waarschijnlijk nog bij de gedachte aan kunstgras, maar het zal geen twintig jaar meer duren voordat kunstgras salonfähig is geworden. Let op mijn woorden.
Gronddoek en landbouwfolie
Een ander geweldig hulpmiddel is gronddoek, dat ook anti-worteldoek wordt genoemd. Het is een doek van geweven plastic in allerlei soorten en diktes, dat over de grond wordt uitgerold, waarna er voor vaste planten en struiken gaten in worden gemaakt. Na het planten wordt een mulchlaag van tuinturf, cacaodoppen of grind aangebracht. In deze mulchlaag kan natuurlijk ook onkruid ontkiemen, maar het wieden in zo’n van gronddoek voorziene border wordt toch wel met 80 procent teruggebracht.
Na verloop van tijd groeien de planten naar elkaar toe en is van de mulchlaag niets meer te zien. Gronddoek is poreus, en gelukkig maar, anders zou de tuin in een zwembad veranderen. Maar hardnekkige onkruiden als kweek en zevenblad hebben aan het kleinste gaatje genoeg, en gronddoek helpt dan ook niet tegen dergelijke hardnekkige onkruiden. Die kunt u beter een jaar lang afdekken met ondoordringbaar landbouwfolie. Breng daarop een laag van tuinturf aan en zaai er eenjarigen in om niet een jaar lang tegen het plastic aan te hoeven kijken.
Lees ook:
- Plus Magazine