Tuinklusjes in september 2010

September, een heerlijke nazomermaand. Maar ook een tijd om te zaaien. Een zeer goede maand om de bollen in een pot te planten. U leest hier alles over tuinieren in september!

Nú doen!

  • In september begint het onkruid eindelijk minder hard te groeien. September is daardoor meer een maand van oogsten dan van hard werken. Oogst zaden van planten die u volgend jaar weer wilt zaaien, zoals Oost-Indische kers, cosmea, goudsbloem, juffertje-in-het-groen, lathyrus en andere eenjarigen. Bewaar zaad altijd koel en droog.
  • Maar ook nu valt er nog wel te zaaien. Wie een moestuin heeft, kan tot half september nog kervel en spinazie zaaien. Ook peterselie kan in het najaar worden gezaaid, zodat u die ’s winters niet in de supermarkt hoeft te kopen. Dek peterselie wel af bij strenge vorst.
  • Tulpen plant je in oktober of november, maar narcissen en sneeuwklokjes kunnen nu de grond in. Hoe eerder, hoe ­beter.
  • September is een goede maand om coniferenhagen te snoeien. Wacht hiermee liever niet tot de winter voor de deur staat. Ook buxus kan nog worden geknipt en van het knipsel kunt u desgewenst stekken snijden, die in de nog warme grond gemakkelijk ­zullen wortelen. Wilt u straks geen afgevallen blad in uw ­vijver, span dan nu alvast
    een net.

Zo plant u drie soorten bollen in één pot

Het is gebruikelijk om een pot vol te planten met één soort: tulpen of hyacinten of blauwe druifjes. Maar dan duurt de bloei hooguit een week of drie. Volg het onvolprezen lasagne- of sandwichsysteem en plant verschillende soorten bollen boven elkaar in dezelfde pot, dan kunt u minstens twee maanden van de bloei genieten. In dit voorbeeld gebruiken we sieruien, tulpen en bos­hyacinten.

1. Neem een flinke pot. Doe onderin wat potscherven of kleikorrels die voor een goede afwatering zorgen.
2. Vul de pot voor de helft met grond en plant nu de onderste laag, in dit geval de sieruien.
3. Hier bovenop komt een laagje grond en vervolgens worden de tulpen, en als laatste de boshyacinten geplant.
4. Boven op de laatste bollen komt zo’n 10 cm potgrond. Eerst zullen de tulpen bloeien, gevolgd door de boshyacinten en de sieruien.

Planten doet u in het najaar (oktober of november) en de pot met bollen moet koel en donker worden bewaard, bijvoorbeeld in een schuurtje of een garage. Wie daarvoor geen ruimte heeft, kan de pot met bollen ook tot aan de rand in de tuin ingraven. Zodra de eerste bollen bovenkomen, kan de pot op zijn plaats worden gezet.

What's in a name...

Julia Correvon was de vrouw van de beroemde Zwitserse alpenplantenspecialist Henry Correvon. Hij schreef in de tweede helft van de negentiende eeuw en in de eerste helft van de twintigste eeuw boeken over planten, die nu nog altijd worden gelezen. Soms wordt de naar Julia genoemde laatbloeiende, wijnrode clematis ook wel ‘Madame Jules Correvon’ of ‘Madame Julie Correvon’ genoemd, maar ‘Madame Julia Correvon’ is correct. Kwekers korten deze naam op etiketten soms af tot het dubbelzinnige ‘Mad Julia Correvon’.

Clematis ‘Madame Julia Correvon’ was bijna uitgestorven toen twee Engelse clematiskwekers de plant in een verwilderde tuin herontdekten. Zij vroegen toestemming om stekken van de plant te nemen, maar die werd bot geweigerd. Daarop klommen ze ’s nachts over de tuinmuur om de clematis alsnog te stekken, en alle exemplaren van ‘Madame Julia Correvon’ die nu verkocht worden, hebben we aan deze nachtelijke diefstal te danken.

‘Madame Julia Correvon’ wordt gerekend tot de groep van viticella’s. Viticella’s zijn clematissen met relatief kleine bloemen die in de tweede helft van de zomer bloeien. Ze kunnen in het voorjaar tot zo’n twintig centimeter boven de grond worden teruggesnoeid. ‘Madame Julia Correvon’ is een gezonde variëteit die weinig last heeft van de schimmelziektes waaraan de grootbloemige clematissen zo vaak te gronde gaan. Wie weinig succes heeft met clematis in de tuin, zou het eens met ‘Madame Julia Correvon’ moeten proberen.

Agenda

11 en 12 september: Festival van zeldzame planten, rozen en groenten.
Hex, België.

Kasteel Hex, in Belgisch Limburg, is een bezoek meer dan waard, ook voor diegenen die geen gedreven tuiniers zijn. Het achttiende-eeuwse kasteel, het park, de oude moestuin en de schilderachtige watermolen zijn allemaal even fotogeniek. Ieder jaar wordt in het tweede weekend van september een groot internationaal plantenfestival gehouden, met kwekers van zeldzame planten, lezingen, boekpresentaties en rondleidingen.

Kasteel Hex ligt bij het dorp Heers, halverwege Maastricht en Luik. De kasteeltuinen zijn op 11 en 12 september open van 10 tot 18 uur. De entree
bedraagt €8. Honden worden niet toegelaten.
T 0032-12-74 73 41 of www.hex.be

11 en 12 september: Liefhebbersdagen. De Kleine Plantage, Eenrum (Gr.).

In het Hogeland van Groningen wordt bij De Kleine Plantage in het dorp Eenrum het tuinseizoen afgesloten met een feestelijk festival waarop kwekers en liefhebbers elkaar ontmoeten. Zeldzame bloembollen zijn te koop en ook liefhebbers van tuinboeken kunnen er terecht.

Wie niet van drukte en festiviteiten houdt, kan natuurlijk ook op weekdagen de kwekerij bezoeken. Die is tot half oktober open van woensdag t/m
zaterdag van 9 tot 17 uur.

De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum.
T 0595-49 16 04 of www.dekleineplantage.nl

25 en 26 september: Open Dagen Boomkwekerij en Arboretum Albert Leemreize, Ruurlo.
In de Gelderse Achterhoek ligt de nog jonge boomkwekerij van Albert Leemreize. Eind september is een uitstekende tijd om bomen en struiken te planten en op kwekerij Leemreize hebt u keus uit meer dan tweehonderd bijzondere bomen en struiken van een uitnemende kwaliteit.
Boomkwekerij Leemreize, Manpadweg 14, Ruurlo. T 0537-46 15 04 of www.boomkwekerijleemreize.nl

Doe mee! Waar of niet waar?

‘In het najaar moet je het gras korter maaien dan ’s zomers.’

Tien inzenders van het goede antwoord ontvangen een bloembollenpakket van krokussen, narcissen, winterakonieten en sterhyacinten (Bloembol van het Jaar 2010) t.w.v. €20. Stuur uw antwoord voor 23 september naar Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn, onder vermelding van ‘tuinvraag september’ en uw naam en adres. Het antwoord vindt u volgende maand in deze rubriek. De winnaars worden bekendgemaakt op www.plusonline.nl.

Het antwoord op de vraag in het juli/augustusnummer (‘Het gazon sproeien doe je bij voorkeur ’s nachts’) luidt: dit klopt. Er wordt vaak gezegd dat je een gazon nooit moet sproeien als de zon schijnt omdat het gras anders verbrandt. Dit is onzin. Maar overdag verdampt er wel veel meer water dan ’s nachts. Bij warm weer verdampt er meer water dan er op het gras valt. Daarom is ’s nachts sproeien veel effectiever, of het nu om een grasveld gaat of over een ander deel van de tuin.