Tuintips juni 2016

Getty Images

Voor tuintips van juni 2016 moet u hier zijn. Wilt u bijvoorbeeld vlinders in uw tuin? Plant dan een Buddleja.

Tip 1: petfles

Stekken die je tijdens je vakantie neemt, ­bijvoorbeeld van oleanders, kun je goedhouden in een ­afgesloten petfles met een paar druppels water. Je moet die fles met stekken wel koel bewaren. Misschien is er plaats in de koelbox?

Tip 2: ijzersterke mosbestrijder

Mos is prachtig groen, maar er zijn veel ­tuiniers die het willen bestrijden, ­zeker als het in de grasmat groeit. De meest ­effectieve mosbestrijder is ijzer­sulfaat. Bij ­toepassing van ijzersulfaat op nat mos zie je het effect al na een paar uur. Het mos wordt bruin en gaat dood. Daarna kun je de kale plekken opnieuw met gras inzaaien. Gebruik ijzersulfaat nooit op bestrating; dat geeft daar lelijke roestvlekken.

Getty Images
Tip 3: slakken ­rechtsomkeert

Koffiedik wordt al sinds mensen­heugenis gebruikt tegen slakken. ­Gebruik wel prut van cafeïnehoudende koffie, want onderzoek wijst uit dat het juist de cafeïne is die de slak bestrijdt. Koffiedik is een goed alternatief voor de beruchte blauwe slakkenkorrels, die niet alleen giftig zijn voor slakken, maar ook voor huisdieren en kinderen.

Tip 4: laat maar staan die radijs

Meer radijs gezaaid dan je kunt eten? Geen nood. Ook de ­zaadpeulen van radijs zijn ­eetbaar. Om die te kunnen oogsten laat je radijsjes doorschieten en bloeien. Oogst de zaadpeulen als ze nog groen zijn en gebruik ze als knappe­rige toevoeging aan een salade.

Tip 5: vlinders in uw tuin

Voor een tuin vol vlinders: plant een Buddleja. Deze heester wordt niet voor niets ‘vlinderstruik’ genoemd

Getty Images

Tip 6: Koele banaan

Een bananenplant geeft een exotisch tintje en maakt een ­kleine tuin ­meteen lekker gevuld. Deze plant is niet winter­hard, maar het ­minste risico op schade door kou loop je met Musa basjoo, een planten­soort uit Japan. Eetbare bananen komen er niet aan, maar de plant kan wél tot tien graden vorst doorstaan.

Tip 7: Zuur voor onkruid

Ook in een ecologische tuin wordt onkruid bestreden. Vaak met de hand, maar soms ook met azijn. Gewone tafelazijn heeft een concentratie van 5 procent. Dat blijkt genoeg om hardnekkige onkruiden als akkerdistels mee te lijf te gaan. Om te voldoen aan de normen van het ­ecologisch tuinieren moet je natuurlijk wel biologische azijn gebruiken. Ook ander onkruid kan met azijn ­worden bestreden, maar pas wel op dat de andere planten niet worden geraakt. Gebeurt dat toch, dan kun je ze afspoelen met water.

Kalender juni

  • Hortensia’s kunnen bruin blad krijgen of zelfs helemaal kaal worden. Dit komt door droogte. Geef ­hortensia’s altijd voldoende water in de zomer.
  • Sommige klimplanten, zoals blauweregens, kunnen in juni wel heel hard groeien. Knip de ranken tot op een paar knoppen terug. Ook druiven kunnen nu worden gesnoeid.
  • Dun bamboe uit. Een pol bamboe is veel aantrekkelijker als je tussen de stengels door kunt kijken.
  • Tomaten doen het vaak beter in potten dan in de volle grond. Tomatenplanten moet je ‘dieven’: haal regelmatig alle scheuten weg die vanuit de bladoksels groeien.
  • Van veel vaste planten kun je de bloei spreiden. Van floxen en herfstasters kun je vóór de langste dag de helft van de scheuten flink terugknippen. Ze zullen daardoor twee keer zo lang bloeien.
  • Plant of zaai deze maand sla in potten en bakken. Plant of zaai ook basilicum in juni.
  • Sommige eenjarigen, zoals zinnia’s en goudsbloemen, kun je in juni nog altijd zaaien.
  • Dahlia’s en gladiolen kunnen nog steeds worden geplant. Maar wacht nu niet langer.
  • De Brugmansia (engelentrompet) houdt van heel veel water en mest, maar niet van felle zon. Zet hem daarom op een plaatsje uit de zon.
  • Tulpen en hyacinten zijn nu afgestorven. Rooi de bollen en bewaar ze droog en warm tot ze weer de grond in kunnen.
Bron 
  • Plus Magazine