Tips die het tuinieren nog leuker maken
Tip 1. Hoe diep is de vijver?
Een vijver wordt extra mooi met waterlelies. Let bij het kopen vooral op de aanbevolen plantdiepte. Iets dieper dan aanbevolen kan geen kwaad, maar bij waterlelies die te ondiep staan groeit het blad boven het water uit in plaats van dat het erop drijft.
Tip 2. Goede bamboe buren
Bamboe onttrekt veel water aan de grond. Onder een pol bamboe is het dan ook kurkdroog. Daarom zijn er maar weinig planten die het in de buurt van bamboe echt goed doen. Tot de uitzonderingen behoren twee ooievaarsbekken: Geranium macrorrhizum en Geranium phaeum. En ook Dicentra formosa gedijt aan de voet van bamboe – iets wat je niet verwacht omdat deze plant er zo sappig uitziet. Een laatste overlever is Iris foetidissima, de stinkende lis, die overigens niet stinkt.
Tip 3. Turfpotjes
Heel handig om in te zaaien zijn turfpotjes. De zaailingen raken niet beschadigd als je ze in de tuin wilt uitplanten, want je plant ze met potje en al. De wortels groeien er gewoon doorheen en het potje verteert in de grond.
Tip 4. Even wachten op de zon
Sommige planten houden niet van koude grond. En zelfs in mei kan de grond nog niet goed zijn opgewarmd. Als je dan zinnia’s of lathyrus plant, groeien die eerder achteruit dan vooruit. Blijven de nachten in mei fris, dan kun je met het uitplanten van die koukleumen beter wachten tot juni. Wacht ook met het zaaien van snijbonen tot de grond goed warm is.
Tip 5. Hangmandjes
Bij het water geven van planten in hangmandjes loopt er vaak meer water over de rand dan in het mandje. Zet daarom een klein, leeg bloempotje tussen de planten en giet daarin het water.