Tips die het tuinieren nog leuker maken
Tuinexpert Romke van de Kaa legt uit met welke planten uw tuin in april het meest tot zijn recht komt. Ook waarschuwt hij voor teken, die ook in uw tuin een gevaar vormen. Lees hier al zijn tips voor deze maand.
1. Beukenhaag
Beukenhaag in de tuin? Aan de voet wil niets groeien, het is er te droog. Maar er zijn leuke uitzonderingen. Het maarts viooltje bloeit onder de haag voordat het beukenblad uitloopt. En later in het seizoen trekt de gebogen beukvaren zich niets van de droogte aan.
2. Teken
Teken vind je minstens zoveel in de tuin als in het bos of de duinen. Op www.weekvandeteek.nl staat veel informatie over alles wat te maken heeft met teken en tekenbeten.
3. Pompoenen
Pompoenen worden soms spectaculair groot en kinderen zijn er dol op. Maak ze blij en zaai het ras ‘Atlantic Giant’, met reusachtige vruchten.
4. Distels
Distels worden ’s zomers bezocht door vlinders en andere insecten. Vogels als het puttertje ofwel distelvink eten ’s winters de zaden op. Niet alle distels zijn aantrekkelijk voor de tuin. De speerdistel wél. Het is een hoge tweejarige plant met roze bloemen. In zijn eerste winter vormt de plant een groenblijvende rozet. Daarna volgt de bloei en vervolgens sterft de plant af. Hij zaait zich maar zeer bescheiden uit.
5. Cardamine trifolia
Cardamine trifolia is een bodembedekkertje dat ’s winters groen blijft. Het heeft grachtengroen blad en in het voorjaar sneeuwwitte bloempjes die op miniatuur pinksterbloemen lijken.
6. Blauw
Blauw is de favoriete kleur van velen. Echt blauwe bloemen komen weinig voor bij tuinplanten. Het diepe blauw van gentianen vindt iedereen prachtig, maar gentianen zijn lastige tuinplanten. Een uitzondering is de wilgenbladgentiaan (Gentiana asclepiadea). Deze plant doet het op iedere grondsoort en zelfs onder een boom, in droge schaduw.
7. Riddersporen
Riddersporen worden vaak aangebonden aan enorme bamboestokken. Dat is geen gezicht en ook niet nodig. Als ze knakken, doen ze dat altijd bij de grond. Een kort stokje is daarom voldoende.
8. Papavers
Papavers zijn spectaculair met hun enorme rode bloemen die gemaakt lijken van crêpepapier. Na de bloei sterft de papaver af en laat hij een enorme krater achter in de border, om pas in het najaar weer aan de groei te gaan. Maskeer het gat door er wat Oost-Indische kers in te zaaien.
Checklist
- Schoon deze maand de vijver op. Haal dood blad en plantenresten uit het water.
- Het is aan de late kant, maar struiken (waaronder rozen) kun je nog planten. Geef ze daarna flink water.
- Leg klinkers langs de rand van het gazon om te voorkomen dat het gras de border in groeit. Als er gemaaid wordt, kan de maaimachine makkelijk over de klinkerrand rijden.
- Zaai kervel, peterselie en selderij in potten en bakken op het balkon of terras.
- Heesters die in het voorjaar hebben gebloeid, kun je onmiddellijk na de bloei snoeien. Voorbeelden zijn de ribes, forsythia, kerria en Japanse sierkwee (Chaenomeles).
- Knip uitgebloeide winterheide (Erica) terug, maar knip niet in het oude hout.
- Bolbomen zoals de bol-catalpa en bol-acacia kun je nu tot op 15 cm van de kroon terugsnoeien.
- Snoei ook de grijsbladige heesters. Dit zijn bijvoorbeeld de lavendel, kerrieplant en heiligenbloem.
- Snelgroeiende hagen, zoals die van liguster of leyland-cipres, kun je vanaf nu geregeld bijsnoeien.
- Kuipplanten kunnen alvast naar buiten om aan de kou te wennen. Dek ze wel af bij nachtvorst.
- Knip het oude blad van siergrassen en varens af.
- Zet nu alvast plantensteunen bij planten die makkelijk omvallen, zoals pioenrozen en riddersporen.
- Vorstgevoelige heesters zoals de vlinderstruik en de struikmalva (Lavatera) kunnen eind april worden gesnoeid.
- Plus Magazine