Tuintips voor in de maanden juli/augustus

Getty Images

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk dat uw tuin er ook in de zomer mooi bij staat. Tuinexpert Romke van de Kaa geeft u de beste tips voor een mooi verzorgde tuin in deze warme zomermaanden.

Makkelijke boompjes

Klassieke kuipplanten zijn sinaasappels, mandarijnen en ­citroenen. Maar ­zonder oranjerie of een koude serre zijn deze boompjes ’s winters lastig over te houden. Wil je het toch proberen? Begin dan in ieder geval met de minst lastige soort: de citroen. ­Citroenboompjes ­verdragen ’s zomers buiten aardig wat kou en hebben ’s winters binnenshuis relatief weinig te lijden.

Getty Images

Top tip

De vrolijkste zomerbloeier is misschien wel de Oost-Indische kers. Ook lekker in een salade. Voeg eerst de vinaigrette toe en dan pas de bloemen en het blad.

Niet voor Flappie

Hebben konijnen het op de struiken ­voorzien? Plant gewoon struiken waar ze niet van houden. Een kleine greep: aucuba, azalea, vlinderstruik, buxus, meloenboompje, choisya, ­peperboompje, kardinaalshoed, vingerplant, fuchsia, duindoorn, kalmia, laurierkers, jasmijn, fluweelboom, ribes, rozemarijn, vlier, skimmia en sneeuwbal.

Top tip

Van buxusstruikjes in potten is het blad vaak niet groen, maar een merkwaardige tint oranjebruin. Die verkleuring duidt op een mest- en/of ­watergebrek. Geef ze te eten en te drinken en ze knappen weer op.

Bijzonder voor de rozentuin

Alle rozen zijn struiken, maar een aparte categorie zijn toch de struikrozen. Ze bloeien eenmaal uitbundig en geven daarna vaak bottels. ­Sommige bloeien vroeg, zoals ­‘Frühlingsgold’: een roos van 2½ meter hoog die al in april goudgele bloemen krijgt. Kleiner, tot 1 ­meter hoog, is Rosa primula, de wierookroos. Deze heeft fijnverdeeld blad dat naar wierook geurt en bloeit met zachtgele bloemen.

Blije bijen…

Heb je een bijenhotel opgehangen? Kies dan ook struiken waar je bijen happy mee maakt. Bijvoorbeeld krentenboompje, duivelswandelstok, ­berberis, Japanse kwee, gele ­kornoelje, fuchsia, brem, struikklimop, zonneroosje, hulst, laurier, ­liguster, mahonia, potentilla, vuurdoorn, ­ribes en skimmia.

…en vrolijke vlinders

Bijen zijn vooral op zoek naar stuifmeel, vlinders zoeken alleen naar nectar. Echte vlinderstruiken zijn onder meer dwergmispel (cotoneaster), struikklimop, lavendel, liguster, vuurdoorn, sierbraam en sering. En natuurlijk de vlinderstruik.

Getty Images

In september de geur van de lente

De clematis is een mooie klimplant, maar de geur is zijn zwakke punt. De meeste variëteiten ruiken helemaal nergens naar. Gelukkig hebben we Clematis armandii, een groenblijvende soort die vroeg in april bloeit met geurende witte bloemen. Aan het einde van het seizoen, in september, bloeit Clematis rehderiana. De strogele, klokvormige bloemen geuren naar het voorjaar, als Maartse viooltjes.

Juli/augustus kalender

  • Getty Images
    Snoei nu de ligusterhagen; hoe vaker je snoeit, hoe bossiger de haag wordt.
  • Sommige struiken kun je heel makkelijk stekken in de volle grond. Neem uiteinden van zo’n 20 cm van de takken van skimmia, aucuba, laurierkers of hortensia. Steek ze voor de helft in de grond op een beschaduwde plaats en hou de grond vochtig.
  • Hou dahlia’s kort. Hoe meer je ervan knipt, hoe rijker ze bloeien!
  • Spreid het grasmaaisel goed uit op de composthoop, anders gaat het rotten en stinken. Strooi wat kalk erbij om het composteringsproces te versnellen.
  • Geef tomaten iedere dag water en eenmaal per week wat vloeibare mest.
  • Steek de graskanten altijd schuin af. Het gras groeit dan minder snel de border in.
  • Zaai snijbonen en sperziebonen. Snijbonen kun je in potten planten en dan in de spijlen van een balkon of hek laten klimmen; vooral roodbloeiende pronkbonen zijn mooi om te zien.
  • Getty Images
    Plant in augustus de bollen van herfsttijloos en herfstbloeiende krokussen. Herfsttijloos bloeit één maand later, herfst­krokussen na twee maanden.
  • Vul tijdens warme perioden de vijver regelmatig bij.
  • Bind zonnebloemen aan stevige stokken, zodat ze niet tijdens onweersbuien omwaaien.

Lees alles over tuinieren op www.plusonline.nl/tuinieren

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juli/augustus 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine