Wilt u uw tuin goed verzorgen en op orde houden? Deze dingen kunt u het best doen in september: de bloei van rozen verlengen, bollen planten, het planten of verplanten van groenblijvende struiken en aan het eind van september een net spannen over de vijver tegen de afvallende bladeren.
Romke's tuinflater
Weet u wat ‘ontplanten’ is? Dat is het tegenovergestelde van ‘planten’. Ik zal het uitleggen. Ik heb een grote tuin. Daaraan beleef ik veel plezier, al gaan er maanden voorbij zonder dat ik iets anders doe dan in de tuin werken. Ik woon aan de Veluwezoom, maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een voet op de Veluwe heb gezet.
Grote tuinen, grote flaters. Het favoriete deel van mijn tuin is de bloemenwei, een stuk grasland vol wilde bloemen dat maar een paar maal per jaar wordt gemaaid. In die bloemenwei plant ik af en toe een paar honderd bollen met een ‘wilde’ uitstraling: sneeuwklokjes, kievitsbloemen, krokussen en narcissen.
Ooit plantte ik driehonderd stuks ‘March Sunshine’ in mijn weide. Ik kon ze goedkoop krijgen. Een prachtige narcis met zwavelgele bloemen, alleen: niet in een wei. Hij is net iets te groot en past niet bij de andere, fijnere bolgewassen. ‘March Sunshine’ is eenvoudigweg te weinig subtiel voor de bloemenwei. Dat bedacht ik pas toen hij bloeide. Nu is planten in gras een flinke klus, maar uitgraven kost nog tienmaal meer moeite. Vloekend en zuchtend heb ik alle bollen ontplant. Tenminste, dat dacht ik. Want ieder jaar komen er weer een paar boven. Die laat ik staan. Als aandenken aan mijn flater.
Nú doen!
Een tuin hoort feestend ten onder te gaan en tot de eerste nachtvorst uitbundig te bloeien – maar dat kan nog wel twee maanden duren. Laat de tuin in de tussentijd niet als een nachtkaars uitgaan.
- Als je verwelkte bloemen uit de rozen blijft knippen, kun je de bloei verlengen. Zorg ook goed voor kuipplanten: fatsoeneer ze van tijd tot tijd en geef ze water. Als de groei minder wordt, mag je ze minder mest geven. Volgende maand is mesten niet meer nodig.
- Je kunt nu al bollen planten. Narcissen, sneeuwklokjes en tuincyclamen houden er niet van om lang uit de grond te zijn. Hoe eerder je ze plant, hoe beter. Herfstkrokussen zijn begin september nog net te krijgen, vooral als ze in de koelcel zijn bewaard waardoor de groei is vertraagd. Als je de saffraankrokus (Crocus sativus) plant, kun je over twee maanden je eigen saffraan oogsten!
- Dit is ook hét moment voor het planten of verplanten van groenblijvende struiken zoals laurierkers, hulst en haagconiferen, want de grond is nog warm en de struiken slaan makkelijk aan. Denk nog even na voordat je buxus plant: er heersen schimmelinfecties die lastig te bestrijden zijn (zie ook ‘Lezersbrieven’).
- Tegen het eind van september kun je een net over de vijver spannen om straks het afvallende blad op te vangen. Te veel blad doet het vijverwater verzuren. Het blad kun je composteren of gebruiken om minder winterharde planten af te dekken.
Lezersbrief
'In onze tuin is dit jaar plotseling een ziekte opgetreden in een groot deel van de buxushagen. Het begint als een kleine bruine plek, waarna het hele blad bruin wordt. We hebben in totaal zo’n duizend buxusplanten en het zou heel erg zijn als ik ze zou moeten ruimen.’
Twee schimmelziektes belagen de buxus in ons land op het ogenblik. Hiertegen valt weinig te doen. Geef in ieder geval voldoende water, maar nooit op het blad, alleen op de grond (besproeien helpt de schimmel zich te verspreiden). Geknipte buxus zit vol wonden waardoor de schimmel de plant kan aanvallen, dus als de ruimte het toelaat is het te overwegen om de buxus te laten uitgroeien. Vaak geeft dit de tuin ook nog een minder streng aanzicht. Eventueel kun je de buxus vervangen door Lonicera nitida of Ilex crenata, struikjes die ook heel geschikt zijn voor lage hagen.
Lees ook:
- Plus Magazine