Deze maanden geeft Romke van de Kaa weer tips om zelf aan de slag de gaan in de tuin.
Smaakmaker op het balkon
Er bestaat (bijna) geen Italiaans recept of er moet wel basilicum in. Het kruid is gemakkelijk zelf te kweken. Je kunt het zelf zaaien, maar handiger is het om in de winkel een potje jonge basilicumplanten te kopen.
Maak de pot goed nat, klop de kluit met zaailingen eruit en trek de jonge plantjes voorzichtig uit elkaar. Het is onvermijdelijk dat je hierbij de wortels beschadigt, maar je houdt toch zeker voldoende planten over om 25 potten te vullen. Plant drie basilicumplantjes in een kleine en vijf in een grote pot.
Pas in juli is het voor de plantjes warm genoeg op het balkon. Geef ze voldoende water, want basilicum houdt niet van droogte. En haal steeds de bloemknoppen weg, zodat de planten zich eindeloos blijven vertakken. Eind september takelen de planten weer af en worden de eerste blaadjes bruin. Gelukkig kun je basilicum goed invriezen.
Doen in juli en augustus
In juli raken veel tuingeraniums uitgebloeid. Knip ze radicaal terug, tot vlak boven de grond, en geef ze water. Binnen drie weken maken ze weer fris blad, later gaan ze een tweede keer bloeien. Vrouwenmantel knapt ook op als je hem na de bloei terug knipt.
In menige vijver worden de bladeren van de waterlelie aangevreten door de larve van de waterleliekever. De truc om van die kevers en hun larven af te komen: leg de tuinslang in de vijver en laat die overstromen. Ze worden door de stroom meegevoerd en belanden buiten de vijver, waar vogels korte metten met ze maken.
Dahlia’s die te hoog geworden zijn, kunnen nu nog worden terug geknipt. De planten worden daar steviger van en zullen twee weken na het knippen alweer bloeien. Die bloei gaat tot eind oktober door.
Groene vraag
Elke maand beantwoordt Romke de tuinvraag van een Pluslezer.
Hoe bestrijd ik mos?
Over mos tussen tegels zou ik zeggen: lekker laten zitten. Waar mos groeit, kan geen onkruid groeien. Bij het gazon kun je mos bestrijden door de grasmat regelmatig te bemesten en te beluchten. En door geen gras te willen waar het niet kan groeien, bijvoorbeeld onder bomen. Mos tussen de planten kun je wegkrijgen door de grond te verbeteren.
Wil je er definitief vanaf, pak dan de oorzaak aan. Mos groeit van nature op humusarme grond. Dus waar humus komt, verdwijnt het mos. Humus toevoegen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door compost te kopen, in zakken, of door een eigen composthoop aan te leggen. Bij sommige gemeenten is een gratis compostvat te verkrijgen. Je kunt ook een laag bladaarde tussen de planten aanbrengen. Of, wat op het ogenblik in de mode is, een laag gemalen boomschors of cacaodoppen.
Meer tuintips, groene vragen en Romkes antwoorden vindt u op www.plusonline.nl/tuinieren.
- PlusMagazine