Deze maand geeft Romke van de Kaa weer tips om zelf aan de slag de gaan in de tuin.
Dorstige buxus op het balkon
Het is onmogelijk om een complete buxus-parterre aan te leggen op het balkon. Maar één struik past altijd. Buxusbollen in potten zijn populair, omdat ze ’s zomers en ’s winters groen blijven. Tenminste – in theorie. In de praktijk neemt hij in een pot vaak de vreemdste kleuren aan, van beige tot roestbruin. De redenen: mestgebrek en watertekort. In potten hebben planten meer water nodig dan in de volle grond; zeker de buxus is een echte zuiplap.Als het geregend heeft, denken mensen dat ze geen water hoeven te geven. Maar een buxus is zo dicht bebladerd dat regen weinig kans heeft om tot de potgrond door te dringen. Begieten dus, ook na een bui. Iets anders wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat planten in bakken, potten en kuipen regelmatig mest nodig hebben. In de pot bevindt zich niet voldoende voedsel. Het handigst is mest die je in het gietwater oplost en eenmaal in de week toedient. In de winter, als de groei stilstaat, is dit overigens niet nodig.
Doen in maart
Dit is een prima maand om hagen van beuk of haagbeuk te planten. Van beide kun je een haag maken, maar ze hebben behoorlijk verschillende karaktereigenschappen.Haagbeuk (Carpinus betulus) heeft een fraai geplooid blad. Hij verdraagt iets meer schaduw en is ook wat beter bestand tegen vochtige grond dan beuk. De hoge maar smalle hagen die zo typerend zijn voor Franse kasteeltuinen bestaan altijd uit haagbeuk, omdat je die smaller kunt maken dan beukhagen.
Een haag van beuk (Fagys sylvatica) heeft gladde bladeren en is dus breder. Bij twee meter hoogte mag je al gauw op een breedte van anderhalve meter rekenen. Dat is van belang bij een kleinere tuin, vooral omdat er aan de voet van de haag een strook onbeplant moet blijven om hem te kunnen knippen.
Groene vraag
Is klimop schadelijk voor muren?
Al jaren ruziën botanici en architecten hierover.
Klimop vernielt het metselwerk, stellen de architecten, de hechtwortels scheiden zuren af die de kalk in de metselspecie oplossen. Zo wordt het voegwerk van muren beschadigd.
Niet waar, antwoorden de botanici, dat is een mythe van toen er nog gemetseld werd met kalkcement; op moderne metselspecie hebben de hechtwortels geen invloed. Volgens botanici houdt klimopbedekking muren juist droog en beschermt ze tegen de invloed van weer en wind. Klimop isoleert en verkleint de schommelingen in temperatuur die het metselwerk bedreigen, stellen zij. Wie zijn huis ermee laat begroeien, bespaart zo’n 2 tot 5 procent in stookkosten.
Ik wil me niet bemoeien met de ruzie tussen plantkunde en architectuur, maar tegen de muren van mijn huis groeit klimop.
- PlusMagazine