Op reis met blaasproblemen

6 tips voor reizen met urineverlies

Getty Images

Het volgende benzinestation of wegrestaurant lijkt zelden verder weg dan wanneer je moet plassen tijdens een lange autorit. Maar als je last hebt van een overactieve blaas, is de kans groot dat die volgende stop te laat komt. Reizen met blaasproblemen ingewikkeld? Niet met deze zes tips.

Als je last hebt van blaasproblemen zoals een overactieve blaas (OAB), waarbij je heel vaak moet plassen, dan kan reizen een uitdaging zijn. Maar dat betekent gelukkig niet dat je er helemaal niet op uit kunt; alleen dat je je misschien wat beter moet voorbereiden. Zó doe je dat.

1. Vliegen met een OAB

Ga je met het vliegtuig? Probeer dan in ieder geval een stoel naast het gangpad te reserveren. Zo ben je in geval van hoge nood net wat sneller bij het toilet.

2. Draag de juiste bescherming

Dat een maandverbandje geen oplossing is bij urineverlies, dat weten de meeste vrouwen (en mannen) wel. Gebruik liever speciaal incontinentiemateriaal voor de juiste bescherming. Deze producten zijn in verschillende gradaties verkrijgbaar, voor licht urineverlies tot zware urine-incontinentie. Ben je langere tijd onderweg? Draag dan iets zwaarder incontinentiemateriaal dan je normaal zou doen, bijvoorbeeld nightpads. Dan weet je zeker dat het absorberend vermogen groot genoeg is om eventuele ongelukjes op te vangen.

3. Plan je toiletroute

Een makkelijke manier om de kans op ongelukjes te verkleinen, is op vaste tijden naar het toilet te gaan, of je nu drang voelt of niet. Ga bijvoorbeeld iedere twee uur, of op een ander tijdsschema dat bij je past. Zorg daarom dat je voorafgaand aan je trip weet waar de toiletten langs de route te vinden zijn en plan je reis zo dat je er regelmatig eentje kunt bezoeken.

4. Weet hoe je een toilet vindt

Om makkelijk toiletten te vinden, kun je in Nederland gebruik maken van de HogeNood app. Ga je naar het buitenland? In de app ToiletFinder zijn meer dan 150.000 openbare toiletten wereldwijd verzameld. Het is ook handig om van te voren te weten hoe je naar de dichtstbijzijnde wc vraagt:

Arabisch
حيث هو أقرب مرحاض
hayth hu 'aqrab mirhad?

Chinees
最近的廁所在哪裡
Zuìjìn de cèsuǒ zài nǎlǐ?

Deens
Hvor er det nærmeste toilet?

Duits
Wo ist die nächste Toilette?

Engels
Where is the nearest toilet?

Frans
Où sont les toilettes les plus proches?

Grieks
Πού είναι η πλησιέστερη τουαλέτα
Poú eínai i plisiésteri toualéta?

Italiaans
Dov'è il bagno più vicino?

Japans
最寄りのトイレはどこですか
Moyori no toire wa dokodesu ka?

Koreaans
가장 가까운 화장실은 어디인가요?
Gajang gakkaun hwajangsil-eun eodiingayo?

Noors
Hvor er nærmeste toalett?

Pools
Gdzie jest najbliższa toaleta?

Portugees
Onde fica o banheiro mais próximo?

Spaans
Dónde está el baño más cercano?

Tsjechisch
Kde je nejbližší záchod?

Turks
En yakın tuvalet nerede?

Vietnamees
Nhà vệ sinh gần nhất ở đâu?

Zweeds
Var finns närmaste toalett?

5. Zorg dat je extra bij je hebt

Doe in je tas standaard een tasje met wat extra incontinentiemateriaal, een reserveonderbroek en wat plastic zakjes om gebruikte verbandjes in te doen als er geen prullenbak beschikbaar is. Waarschijnlijk heb je die reservekleding niet nodig, maar het geeft wel een gevoel van zekerheid.

6. Let op wat je eet en drinkt

Het is natuurlijk hartstikke leuk om op reis allerlei lokale gerechten en dranken te proberen, maar realiseer je wel dat je niet weet of die je blaas niet zullen irriteren. Koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken stimuleren de urineproductie. Dit betekent dat je nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat je blaas sneller weer vol is. Koolzuur, alcohol en cafeïne prikkelen bovendien je blaas, dus beperk de inname ervan. Probeer ook chocolade en te gekruid eten te vermijden. Hier vind je een overzicht van andere voedingsmiddelen die je blaas kunnen irriteren.

 

Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Blaascentrum