Druppelincontinentie of post micturition dribbling (PMD)
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Wat kun je als man doen tegen nadruppelen bij het plassen?
Heb je last van nadruppelen na het plassen? Dit komt vaker voor dan je denkt, vooral bij mannen. Naar schatting heeft één op de vier mannen tussen de 30 en de 80 jaar er last, meestal na een bezoek aan het toilet. Het is dus een normaal probleem, maar wel vervelend. Niet alleen omdat je druppels urine verliest, maar ook vanwege de eventuele geur en de eventuele urinevlekken naast de gulp. Wat veroorzaakt dit ongemak? En is er ook iets tegen te doen?
Wat is nadruppelen?
Hoewel het slechts om kleine beetjes urine gaat, wordt nadruppelen na het plassen toch echt beschouwd als ongewenst urineverlies. Het wordt ook wel druppelincontinentie genoemd, de medische benaming is post micturition dribbling (PMD). Vaak gaat PMD gepaard met een zwakke straal tijdens het plassen en het gevoel dat je blaas niet helemaal leeg geplast is.
De voornaamste oorzaken van nadruppelen:
- Onvolledig uitplassen waardoor er urine in de urinebuis achterblijft.
- Een verzwakte blaas- of bekkenbodemspier. Bekkenbodemspieren kunnen verslappen door voortdurende inspanning om de darmen te legen, met name bij obstipatie, overgewicht, constant hoesten (rokershoest) of aanhoudend zwaar tillen.
- Prostaatvergroting, waardoor de urinebuis wordt samengedrukt.
- Verminderde doorbloeding
- Bestraling bij kanker
- Als gevolg van een aangeboren afwijking
Nadruppelen kan ook overloopincontinentie zijn
Meestal wordt PMD veroorzaakt door een van bovengenoemde oorzaken; maar het kan ook overloopincontinentie zijn. Overloopincontinentie ontstaat wanneer de plasbuis verstopt is geraakt, of wanneer de blaas niet goed samentrekt. De blaas kan daardoor niet goed worden geleegd en loopt over. Dit zorgt voor (bijna) constant druppelverlies.
Deze vorm van druppelincontinentie komt veel voor onder mensen die last hebben van diabetes of andere (neurologische) aandoeningen. Maar ook een vergrote prostaat kan de boosdoener zijn. Sommige geneesmiddelen, zoals antipsychotica en antidepressiva, kunnen het veroorzaken of verergeren.
Tips om nadruppelen te voorkomen
- Oefen om je plas even in te houden.
- Zorg dat je je blaas ontspannen leegt, zonder te forceren. De juiste toilethouding kan hierbij helpen (zie onder).
- Door na het plassen enkele keren de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen blijft er minder snel urine achter in je urinebuis. sowieso kunnen bekkenbodemoefeningen helpen tegen nadruppelen.
- Strijk na het plassen met je hand je plasbuis leeg vanaf de anus tot aan de aanhechting van de penis en vanaf de onderkant van de penis tot en met de eikel.
- Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, overgewicht verergert het nadruppelen.
- Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende water.
De juiste toilethouding voor mannen
Vaak kiezen mannen ervoor om staand te plassen. Om nadruppelen tegen te gaan is het echter beter om te zitten, omdat het dan makkelijker is je te ontspannen. Dit is de juiste plashouding voor mannen:
- Ga op het toilet zitten en ontspan je schouders en armen. Zorg ervoor dat je rug licht hol is.
- Zet je voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar.
- Ontspan je bekkenbodemspieren.
- Laat je plas rustig op gang komen en pers niet. Persen zorgt ervoor dat je je spieren aanspant en daardoor je blaas onvoldoende leegt.
- Neem de tijd.
- Zorg ervoor dat je plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet (niet 'streepjes plassen').
- Beweeg tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren.
- Wiebel na het plassen heen en weer.
- Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
- Span tenslotte de bekkenbodem licht aan en dep jezelf droog met toiletpapier, zonder hard te vegen.
Incontinentiemateriaal voor mannen
Om jezelf tegen geurtjes en vlekken te beschermen kun je speciaal incontinentiemateriaal voor mannen gebruiken, dat is er van verschillende merken. Tegenwoordig is dat overigens zo dun, dat niemand ziet dat je het draagt.
Moet ik met nadruppelen naar de dokter?
Ga je steeds vaker of meer nadruppelen na het plassen, heb je last van pijn en/of bloedverlies tijdens het plassen, of merk je dat plassen steeds moeilijker wordt? Dan kun je beter even naar de huisarts. Deze kan samen met jou kijken naar de mogelijke oorzaak van de druppelincontinentie en je eventueel doorsturen naar een bekkenfysiotherapeut of uroloog.
- academisch ziekenhuis Maastricht
- Allesoverurologie.nl
- Thuisarts