De oorzaken van vaginale bulten
Heb jij regelmatig last van bulten of bultjes op of rond je vagina? Dat hoeft niet meteen iets ernstigs te betekenen. We zetten acht veelvoorkomende oorzaken voor je op een rij.
Sommige vrouwen hebben altijd wel een of meerdere bulten op of rond hun vagina, anderen hebben dit vrijwel nooit en schrikken zich wild als er dan toch eens een bobbeltje zit. Niet nodig, want meestal is er niets aan de hand. Dit kunnen de oorzaken zijn.
1. Bultjes door het ontharen
Als je meerdere kleine bultjes in je schaamstreek hebt, kan dit door het ontharen komen. Door scheren of harsen, of ontharingscrème te gebruiken kun je de huid irriteren of een infectie in de haarzakjes veroorzaken. Deze bultjes verdwijnen over het algemeen vanzelf weer. Onthaar je intieme delen liever niet tot huid helemaal genezen is.
Lees ook: zó scheer je je schaamstreek
2. Ingegroeide haar
Heb je een bult die pijnlijk aanvoelt of rood en gezwollen is in je schaamstreek? Dat kan een ingegroeide haar zijn. Bij het scheren of epileren worden haren iets van elkaar getrokken en ontstaat er een scherp puntje aan het einde van de haar. Dit puntje kan in de wand van het haarzakje prikken, waardoor het de uitgang van het haarzakje blokkeert. De haar groeit vervolgens niet meer goed naar buiten, waardoor deze onder het huidoppervlak zit en een weg zoekt om toch te groeien. Meestal wordt het veroorzaakt doordat je tegen de haargroei inscheert, doordat je niet regelmatig scrubt of doordat je scheermesje bot is.
Een haar die onderhuids groeit kan de talgproductie in de talgklier blokkeren. Hierdoor komt het haarzakje onder druk te staan en kan er een ontsteking ontstaan. Het haarzakje wordt rood, gezwollen en kan pijnlijk aanvoelen. De gele verkleuring die soms optreedt is talg. De verleiding is groot om het bultje uit te knijpen, maar je kunt er beter vanaf blijven. Het gaat uiteindelijk vanzelf weg. Wil je er toch eerder vanaf? Ga dan naar je huisarts of de schoonheidsspecialist.
3. Ontsteking van de klier van Bartholin
Een ontsteking van de klier van Bartholin, ook wel een cyste van Bartholin of bartholinitis genoemd, komt verreweg het vaakst voor. De klieren van Bartholin zijn twee klieren met de afmeting van een erwt in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Ze scheiden een kleurloos slijm (mucus) af, dat helpt om de vagina te smeren tijdens het vrijen.
Zo'n cyste op je schaamlippen is vervelend en pijnlijk en kan behoorlijk groot worden. Ze geven irritatie, pijn en soms ook koorts en kunnen problemen veroorzaken bij lopen of vrijen. Meestal gaat zo'n cyste vanzelf weg. Is dit niet het geval, dan kan de arts de cyste opensnijden en schoonmaken. Soms worden de klieren van Bartholin operatief verwijderd, wanneer de ontstekingen vaker voorkomen. In dat geval is vaginale droogte het gevolg, en is het gebruik van glijmiddel noodzakelijk bij een vrijpartij.
4. Talgkliercyste
Een bult op je vagina kan ook wijzen op een talgkliercyste. Dit is een verstopte talgklier, waardoor er een bolletje met talg op de huid ontstaat. Zo’n talgkliercyste kan langzaam groeien en er kan talg uitkomen wanneer je er hard op drukt. Wanneer er in een talgkliercyste een ontsteking ontstaat kan de cyste en de huid eromheen rood, warm en pijnlijk worden. Als de talgkliercyste niet ontstoken is, doet hij geen pijn en gaat hij meestal vanzelf weer weg. Als hij wel ontstoken en pijnlijk is, kan de huisarts hem voor je weghalen.
5. Blaren
Is de huid rondom je vagina rood, pijnlijk of ontstoken en lijken er blaartjes op te zitten? Dit wijst vaak op een contactallergie. Ontstaat het plotseling, bedenk dat eens of je recent van wasmiddel of zeep gewisseld bent. Of misschien krijg je het van nieuw (synthetisch) ondergoed. Kun je niet achterhalen waar het door komt, dan kan de huisarts daarbij helpen. Bezoek dus een arts als het vaker terugkomt.
6. Een SOA
Sluit ook een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) niet uit als je plotseling bulten hebt en recent seks had. Genitale wratten, molluscum contagiosum, syfilis en herpes gaan gepaard met bulten. Zou het een SOA kunnen zijn, neem dan contact op met je huisarts.
7. Acrochordon
Een acrochordon (fibroma pendulans) is een zacht, huidkleurig, stengelvormig bultje en wordt ook wel steelwratje genoemd. Dit soort bultjes komen vaak voor bij zwangeren, mensen met diabetes en mensen met overgewicht. Ook bij het ouder worden ontstaan ze. Het zijn onschadelijke bultjes, maar ze kunnen toenemen in aantal en grootte. Vind je ze lastig of lelijk dan kan de huisarts ze afknippen, bevriezen of afsnijden. Ga sowieso naar de huisarts als zo'n bult regelmatig bloedt, want dan heb je een verhoogd risico op infectie.
8. Syringomen
Syringomen zijn kleine huidkleurige of doorzichtige, glazige bultjes, enkele millimeters groot die ontstaan uit de afvoergang van een zweetklier. Ze zitten vaak onder de ogen, of op het bovenste deel van de wangen, of op het onderooglid. Ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen zoals op de buik, onder de oksels, of in het genitale gebied. Het kunnen er enkele zijn of heel veel. Er bestaat ook een variant waarbij er in korte tijd heel veel tegelijk ontstaan. Dit wordt eruptieve syringomen genoemd. Syringomen zijn niet mooi, maar ongevaarlijk; een syringoom gaat niet over in een kwaadaardige tumor. Ze geven ook geen klachten. Syringomen zijn moeilijk te behandelen omdat het er heel veel kunnen zijn en omdat na verwijdering er op andere plaatsen weer nieuwe kunnen ontstaan. Wil je ze toch weghebben, dan worden ze elektrisch weggebrand of verwijderd met een laser.
Mocht je het toch niet vertrouwen of veel last hebben van de bult of bultjes op je vagina, neem dan altijd contact op met je huisarts, zeker als ze pijnlijk zijn of veranderen van kleur of grootte.
- Huidinfo
- WebMD
- Thuisarts