De meeste poliepen zijn goedaardig
Poliepen zijn zwellingen van het slijmvlies. In grootte variëren ze van speldenknoop tot een golfbal van enkele centimeters. Wat is eraan te doen?
Komen baarmoederpoliepen veel voor?
"Als je alle volwassen vrouwen zou onderzoeken, zou je bij één op de tien poliepen vinden, pijnloze uitstulpingen van het baarmoederslijmvlies. Bij vrouwen met abnormaal bloedverlies is dat ongeveer één op de vijf. Bij vrouwen met bloedverlies na de overgang ligt dat aantal nog iets hoger."
Hoe zien ze eruit?
"Een baarmoederpoliep zit aan de binnenzijde van de baarmoeder. In omvang variëren poliepen van een speldenknop tot een golfballetje. Overigens kunnen poliepen ook in de baarmoederhals ontstaan, maar dat gebeurt na de menopauze veel minder vaak."
Is een poliep hetzelfde als een vleesboom?
"Nee. Qua uiterlijk lijken ze op elkaar, maar het is echt iets anders. Een vleesboom bestaat namelijk uit spierweefsel, terwijl een poliep uit slijmvliesweefsel bestaat."
Hoe ontstaan ze?
"We vermoeden dat het met hormonen te maken heeft; zeker weten doen we dat niet."
Wat voor klachten geven ze?
"Vaak helemaal geen. Soms krijgen vrouwen last van bloedverlies. Bij ernstig bloedverlies kan er bloedarmoede ontstaan."
Kunnen ze kwaad?
"In de meeste gevallen zijn baarmoederpoliepen goedaardig. Lang dachten we dat het bloedverlies zou stoppen wanneer je ze verwijdert. Uit onderzoek blijkt dat echter niet. Dan kun je ze net zo goed laten zitten, zou je denken. Probleem is echter dat er na de menopauze een kleine kans is, zo’n 6 tot 8 procent, dat ze uitgroeien tot baarmoederkanker. Vandaar dat we bij bloedverlies na de overgang standaard uitzoeken wat de oorzaak is. Worden er poliepen gevonden, dan halen we die altijd weg. Het weefsel wordt in het laboratorium onderzocht op kwaadaardige cellen."
Eenmaal weg is voor altijd weg?
"Niet altijd. Soms komen ze terug, al dan niet op dezelfde plek. Er wordt onderzoek gedaan of de methode van verwijderen – bijvoorbeeld alleen wegknippen of tegelijk ook weefsel wegbranden – de kans op terugkeer verkleint."
Wanneer moet je bij de huisarts aan de bel trekken?
"Als je meer dan een jaar na je laatste menstruatie toch weer bloed gaat verliezen. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een gynaecoloog."
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van gynaecoloog dr. Anne Timmermans, werkzaam in het AMC Amsterdam en Bergman Clinics Vrouwenzorg Amsterdam, promoveerde op een onderzoek naar poliepen in de menopauze.
- Plus Magazine