Mobiele telefoons geven je de mogelijkheid altijd en overal bereikbaar te zijn. Maar daardoor bieden ze ook de kans aan anderen om altijd en overal te zien wat je aan het doen bent.
Mobiel of smartphone?
Soms is stilstand vooruitgang, want als je een simpel mobieltje hebt waar je geen apps (programma’s) op kan gebruiken, hoef je je weinig zorgen te maken. Als daar al informatie van je in zit, kan daar alleen iemand bij die je mobiele telefoon zelf in handen krijgt. Er is nou eenmaal geen mogelijkheid om jou via internet te volgen en zo je gegevens te bekijken.
Bij een smartphone is dat een ander verhaal. Dat is een mobiele telefoon en een kleine computer ineen. De apps die je daarop gebruikt in combinatie met internet maken het mogelijk voor anderen om van alles over je te weten te komen. Misschien nog wel meer dan bij een computer.
Lees meer over het beschermen van uw computer tegen digitale oplichting >>
Wel of geen toegang?
Als je weleens een app hebt gedownload en geïnstalleerd op je smartphone, weet je dat je vaak om toestemming wordt gevraagd. Bijvoorbeeld om je camera en microfoon te gebruiken of het verzoek om je locatie te zien. Dit worden machtigingen genoemd. Als je een app machtigt, kan die voortaan allerlei gegevens van je bijhouden en zelfs door-sturen via internet.
In veel gevallen vraagt een app om toegang, omdat die anders zijn werk niet goed kan doen. Een routeplanner kan je moeilijk naar de juiste plek loodsen als hij niet weet waar je je bevindt. Maar vaak genoeg vragen apps ook om machtigingen waarbij je je twijfels kan hebben. Een app wil dan toegang tot onderdelen die niets met de werking van de app te maken hebben en je privacy schenden. Denk hierbij aan de camera, de telefoon of je contacten. Bij een verzoek om toegang tot je telefoon of sms’jes moet je extra goed uitkijken, omdat foute apps dan zelf kunnen bellen en sms’en op jouw kosten.
Gratis apps
Vooral apps die gratis worden aangeboden vragen vaak onnodig om toegang tot veel van je gegevens. Die informatie wordt vervolgens gebruikt of doorverkocht voor marketingdoeleinden. Gratis is in die gevallen dus duurkoop voor je privacy: je betaalt met je gegevens.
Lees voor het downloaden van een app altijd eerst in de App Store of Google Play Store om welke machtigingen die vraagt. Zo kun je van tevoren al beslissen of je een app wel of niet wilt installeren. Bedenk daarbij dat er voor veel apps goede alternatieven zijn. Wil je een app toch graag gebruiken, kijk dan eens wat er gebeurt als je bepaalde machtigingen in eerste instantie weigert bij de installatie. Je kunt op je smart-phone altijd later machtigingen nog aanpassen. Hoe je dat doet, zie je op Locatie toestaan bij een app op PlusOnline.
Sociale media
Berichtjes lezen en plaatsen op Facebook, X (voorheen Twitter) en Instagram is leuk, maar ook een flink risico voor je persoonlijke gegevens. Zeker als je iedereen op internet laat meekijken.
Je kan gelukkig heel wat doen om je privacy te beschermen op sociale media. Daarvoor moet je wel de juiste instellingen opgeven. Hoe die er precies uitzien, verschilt per sociaal platform, maar je vindt die opties standaard terug als je inlogt in je account en daarna zoekt op het woord privacy. Vervolgens kan je precies opgeven wie jouw profiel en je berichten mag bekijken. Het is verstandig dat beperkt te houden tot alleen je familie, vrienden en andere bekenden. Denk bij het accep-teren van een nieuwe ‘vriend’ ook altijd even na of je die persoon kent en vertrouwt. Onbekenden gebruiken hun ‘vriendschap’ geregeld om privégegevens over te nemen en door te verkopen.
Een foto of video meenemen bij een bericht maakt dat meestal nog een stukje leuker. Toch moet je hierbij ook goed opletten. Zet bijvoorbeeld geen foto’s online waarop duidelijk te zien is waar jij of iemand anders woont. Dus geen straatnamen of huisnummers. Controleer bij de instellingen van je foto- en sociale-media-apps of de locatievoorzieningen uitstaan. Anders wordt jouw locatie meegenomen bij een foto of video en kunnen anderen die exact zien.
Cookies en zoekmachines
Wat betreft de risico’s van cookies en zoekmachines geldt voor je smartphone precies hetzelfde als voor een computer. Zie dit artikel.
Veilige wifi
Zolang je wifi thuis, bij iemand anders thuis of op je werk gebruikt, zit je meestal goed. Wifi is daar beveiligd met een wachtwoord. Buitenshuis is dat niet altijd het geval. Dat maakt het makkelijk voor anderen om je smartphone binnen te komen. Gebruik een wifi-verbinding zon- der wachtwoord dus liever niet.