Ongeveer vijftien procent van de Nederlanders heeft in 2020 een poging tot WhatsApp-fraude meegemaakt. Dat is een op de zeven Nederlanders. Vijf procent van de mensen die zijn benaderd, maakte ook daadwerkelijk geld over. Meer dan de helft van de slachtoffers betaalde minder dan 750 euro aan de oplichters. Een op de vijf betaalde meer dan 2500 euro.
Dat blijkt uit cijfers uit een grootschalig onderzoek door het Centre of Expertise Cybersecurity van De Haagse Hogeschool. Het onderzoek is uitgevoerd onder 20.000 Nederlanders. Slachtoffers vinden de psychische gevolgen van WhatsApp-fraude erger dan de financiële gevolgen.
Uit het onderzoek blijkt dat de slachtoffers vooral gehoord willen worden. Banken, politie, de fraudehelpdesk en ook WhatsApp moeten deze fraudevorm serieus gaan nemen, aldus de onderzoekers. Bij deze fraudevorm benaderen criminelen slachtoffers via WhatsApp en proberen ze te hen overtuigen dat ze een familielid of bekende zijn met een nieuwe telefoonnummer. Lukt dit, dan vragen ze om geld.