Pasjes zijn overal. Denk aan uw betaalpas en de honderden andere pasjes voor winkels en diensten. Ze zijn al praktisch in het gebruik, maar het kan altijd nog handiger en veiliger.
RFID chip
De betaalpas is wel de meest gebruikte pas die u gewoonlijk bij u heeft. Hij vervangt inmiddels grotendeels het contant geld. Geen gedoe dus meer met briefjes, muntjes en wisselgeld. De betaalpas is makkelijk in het gebruik: u hoeft alleen maar uw pincode te onthouden. En zelfs dat is tegenwoordig niet meer nodig met een versie van de RFID chip.
RFID staat voor radio-frequency identification: oftewel identificatie met radiogolven. Zo’n chip verzendt met behulp van die radiogolven informatie. Deze informatie kan op afstand worden ontvangen en uitgelezen. RFID chips zijn onder andere bekend van het chippen van huisdieren met een registratienummer dat verwijst naar de eigenaar. Ook hebben paspoorten tegenwoordig een RFID chip met informatie over de eigenaar.
Contactloos betalen
Een bijzondere variant van RFID is NFC: near field communication. Deze chip kan informatie verzenden én ontvangen. Daarom wordt hij onder andere gebruikt in betaalpassen voor contactloos betalen. Bij contactloos betalen hoeft u uw pas alleen maar dicht in de buurt van een geschikt betaalapparaat in een winkel te houden. Het bedrag wordt dan automatisch van uw bankrekening afgeschreven zonder dat u nog een pincode hoeft in te voeren. Tenminste als u een bedrag afrekent van maximaal 25 euro. Daarboven moet u wel een pincode opgeven. Uw pincode is ook nodig als u in totaal meer dan 50 euro achter elkaar contactloos afrekent. Een pas en betaalapparaat geschikt voor contactloos betalen, zijn herkenbaar aan het logo contactloos betalen:
Veilig contactloos
Bij betalen zonder pincode is al snel de gedachte: is dat wel veilig? Het antwoord is ja en nee. De betaling op zich is veilig. Maar omdat de NFC chip contactloos werkt, kan een kwaadwillende dicht in de buurt met de juiste apparatuur eventueel de gegevens op de chip uitlezen en misbruiken.
Om dat te voorkomen, zijn er speciale RFID en NFC beschermhoesjes te koop voor al een paar euro. Als uw betaalpas in het hoesje zit, wordt het ongewenst lezen van de chip geblokkeerd. Alleen als u uw betaalpas tevoorschijn haalt om te betalen, kan de chip worden gelezen. Er zijn ook portemonnees met een apart afgeschermd vakje voor het bewaren van pasjes met een RFID of NFC chip. U beschermt met een hoesje niet alleen uw betaalpas maar ook bijvoorbeeld uw OV-chipkaart.
Betalen met uw smartphone
Vindt u het onhandig dat u iedere keer uw betaalpas tevoorschijn moet halen om te betalen? Dan is contactloos betalen met uw smartphone misschien een optie. Zeker aangezien de meeste mensen hun smartphone eerder en makkelijker bij de hand hebben dan hun betaalpas. Een voorwaarde is wel dat uw smartphone een geschikte NFC-chip heeft. Het gaat dan om bepaalde Android smartphones met daarop een Android KitKat-versie van 4.4 en hoger.
Contactloos betalen met een smartphone werkt bijna hetzelfde als met een betaalpas. Alleen moet u met uw smartphone het betaalapparaat even aanraken.
Om contactloos te kunnen betalen met uw smartphone gebruikt u de bijbehorende app van uw bank. Bijvoorbeeld voor ING >> Ga naar de website van uw bank en zoek op contactloos betalen voor meer informatie.
Virtuele pasjes
Een betaalpas is niet de enige pas die u tegenwoordig gebruikt. Integendeel: bijna iedere winkelketen heeft vandaag de dag een eigen pasje, waarmee u onder andere korting kan krijgen op allerlei producten. Alleen zitten maar weinig mensen te wachten op het meezeulen van een hele stapel pasjes.
Dat kan gelukkig een stuk makkelijker door die pasjes op uw smartphone op te slaan met een speciale app. Dat werkt simpel. Thuis fotografeert u met uw smartphone een voor een de streepjescodekant van de pasjes. De app slaat de informatie in de streepjescode netjes op onder de naam van de winkel of de dienst.
Staat u daarna aan de kassa bij een winkel, dan laat u simpelweg de pasgegevens op uw smartphone scannen of zien.
Een goed voorbeeld van een klantenkaartenapp is het gratis Stocard:
Redacteur Thijs Joosten testte eerder voor Plus Online hoe het is om een maand lang zonder cash te betalen en alleen een betaalpas te gebruiken. Hij hield een dagboek bij. Hier leest u zijn ervaringen terug.