Een bekende zit in nood en kan niet bij zijn geld. Boekt u wat over? Pas op, want het kan zomaar zijn dat iemand zijn identiteit heeft gestolen! Trap er niet in.
Whaling, het fenomeen komt u waarschijnlijk bekender voor dan het woord zelf. Whaling houdt in dat een zogenaamde bekende contact met u opneemt omdat hij of zij in nood zit en niet meer bij zijn geld kan. Of u misschien geld kan overmaken naar een rekening waar hij nog wel bij kan. Het uitgeleende geld wordt volgens het bericht zo snel mogelijk weer naar u overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u het nooit meer terug, want de bekende van u weet van niks; het is oplichting.
Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar wat u misschien niet weet is dat u niet alleen per mail, maar ook via sociale media zoals Facebook en zelfs per WhatsApp een bericht kunt krijgen van de fraudeurs.
Hoe is dit mogelijk?
Hoe u zulke berichten kunt ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van uw vriend is overgenomen door hackers. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan u verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van uw vriend. Gaat het om een Facebookaccount, dan krijgt u in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Bent u al bevriend op Facebook, dan kunt u dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is uw telefoonnummer of de contactlijst van uw vriend in handen gevallen van fraudeurs en wordt u door een onbekend telefoonnummer benaderd.
Hoe herkent u het?
Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk geeft uw onderbuikgevoel het al aan. Bent u echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zal raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herkent u het taalgebruik?
Wat doet u?
U moet natuurlijk niet klakkeloos geld overmaken. Als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kunt u het onbekende nummer bellen. U merkt snel genoeg of u uw vriend aan de lijn hebt of niet. U kunt ook direct contact opnemen met de bekende van u. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat u van hem hebt. Hebt u geen telefoonnummer? Dan is de kans klein dat deze persoon u vraagt geld uit te lenen.
Meer leren over veilig internetten?
Wilt u meer leren over veilig internetten, of wilt u meer doen met uw tablet of Windows 10? Word Digitaal Fit met SeniorWeb! Voor slechts €29,50 per jaar bent u lid van SeniorWeb. Bovendien ontvangt u het computerboek Veilig en vertrouwd online t.w.v. €10,50 gratis. Deze actie is geldig tot en met 31 januari 2016. Ga naar voor meer informatie naar www.seniorweb.nl/plusonline
- SeniorWeb