Oplichting via WhatsApp: de meest gebruikte trucs

Getty Images

Voor veel Nederlanders is WhatsApp een van de meest belangrijke communicatiemiddelen. Dit is geen geheim, ook niet voor internetcriminelen. Zo zoeken ze steeds naar nieuwe manieren om gebruikers via de berichtendienst geld afhandig te maken.

Een bekende moet snel geld hebben

De meest voorkomende vorm van WhatsApp-fraude is de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende. Nadat de oplichter gegevens en een profielfoto heeft overgenomen van een familielid of vriend begint hij met appen. De oplichter opent het gesprek door te verklaren waarom hij een ander nummer heeft waarna een snel verzoek om geld volgt. Er zijn talloze voorbeelden. Zo heeft een goede vriend soms ineens een huurachterstand en heeft hij snel geld nodig om huisuitzetting te voorkomen. In alle gevallen hebben de oplichters het geld zo snel mogelijk nodig.

Hieronder een voorbeeld van zo'n gesprek:

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt?

  • Maak niet zomaar geld over bij verzoeken via WhatsApp
  • Probeer de betreffende persoon te contacteren als je het niet vertrouwt
  • Klik niet op betaallinks waarvan u niet weet of ze van een bekende komen

Een WhatsApp-bericht van een bankmedewerker

Internetcriminelen wringen zich in de raarste bochten, zo doen ze zich ook wel eens voor als bankmedewerkers. Ze sturen je een bericht die van je bank lijkt te komen. Op deze manier proberen ze toegang te krijgen tot je app voor mobiel bankieren.

In het bericht beweert de oplichter dat iemand heeft geprobeerd je bankrekening leeg te halen. Om deze reden moet je de app voor mobiel bankieren opnieuw instellen. Voor het opnieuw instellen zijn je bankgegevens nodig, luidt het bericht van de oplichter. Stuur je die info, dan heeft de oplichter toegang tot je rekening.

Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt?

  • Negeer het bericht. Banken zullen nooit contact met klanten zoeken via WhatsApp.
  • Laat je bank weten dat er valse berichten worden verstuurd.

Marktplaats-oplichters op WhatsApp

Dat mensen worden opgelicht via Marktplaats is niks nieuws. De manieren om mensen geld afhandig te maken vernieuwen daarentegen wel. WhatsApp wordt steeds vaker gebruikt.

Via de website van Marktplaats laat de oplichter weten snel tot aankoop te willen overgaan. Wel wil de oplichter eerst een kopie van een ID-bewijs en bankpas, met het argument de identiteit van de verkoper te verifiëren. Er zijn immers vele oplichters actief op Marktplaats, luidt het bericht.

Een andere truc betreft het sturen van een betaalverzoek ter waarde van 0,01 euro. Via de link kom je terecht op een website die lijkt op die van een bank, maar door de oplichter gemaakt is. Na het invoeren van de bankgegevens hebben de oplichters vrij spel.

Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt?

  • Geef nooit een kopie van een ID-bewijs of bankpas aan vreemden.
  • Probeer in contact de komen met de desbetreffende persoon als je het niet vertrouwt.
  • Klik niet op links van mensen die je niet kent.

Verificatiecode per ongeluk verzonden

De criminelen zijn er niet altijd direct op je bankgegevens uit. Een andere truc is het overnemen van WhatsApp accounts, om zo anderen weer op te lichten.

De oplichter doet zich voor als een bekende en zegt dat hij per ongeluk een WhatsApp-code naar je heeft verzonden. Vervolgens vraagt hij of je de verificatiecode kunt doorgeven. Met behulp van deze code installeert de oplichter je WhatsApp account op zijn telefoon en koppelt hij het aan zijn telefoonnummer.

Hoe voorkom je dat dit bij jou gebeurt?

  • Maak gebruik van tweestapsverifcatie voor WhatsApp.
  • Deel je verificatiecode nooit met iemand anders.
Bron 
  • Nu.nl