Sim-swapping: wat is het?

Getty Images

Een nieuwe manier om je telefoonnummer te stelen, en je bankrekening te plunderen. Sim-swapping is in opkomst. Hier lees je wat je er tegen kunt doen.

Hoogstwaarschijnlijk zijn je e-mail en social media-accounts voorzien van een sterk wachtwoord. Wie echt goed beschermd wil zijn, gebruikt daarnaast tweestapsverificatie. Je ontvangt dan een sms (tekstbericht) met een inlogcode, na het invoeren van je wachtwoord. Criminelen hebben dit natuurlijk ook door, en hebben zich aangepast. Ze proberen nu je telefoonnummer te stelen, om zo toegang te krijgen tot je bankrekening.

Hoe doen ze het?

Je hebt ineens geen verbinding meer met je mobiele netwerk, en je kunt ook niet meer bellen. Niks helpt meer. Je hebt je telefoon al aan- en uitgezet, de software geupdate. Maar het baat niet meer. Iemand heeft je 06-nummer gestolen. Dat kan wanneer iemand een nieuwe simkaart aanvraagt met valse identificatie. Iemand kan bijvoorbeeld bij je provider aankloppen en beweren dat jij je sim-kaart kwijt bent. Dan krijgt hij een nieuwe, en heb jij niks meer. Zo krijgt men toegang tot online bankieren, digitale kluizen en betaaldiensten als PayPal.

Wat is er tegen te doen? 

Criminelen kunnen alleen je identiteit stelen, en een nieuwe simkaart aanvragen, als ze al je NAW-gegevens hebben. Telefoonnummer, uiteraard, maar ook geboortedatum, adres, namen van huisgenoten, huisdieren: die worden vaak gebruikt voor de 'geheime vraag' die je krijgt wanneer je je wachtwoord vergeten bent. Kies liever iets dat een crimineel nooit kan raden! Als je poes Miauw heet, en je zet op je openbare Facebookprofiel dat Miauw jarig is, zal een crimineel misschien proberen je account te kraken met Miauw als geheim antwoord.

Post je telefoonummer, en al die andere zaken, niet zomaar op social media. Verander ook regelmatig je wachtwoord. Beveilig je computer en smartphone goed. Hoe minder criminelen over je weten, des te kleiner de kans dat je slachtoffer wordt van sim-swapping.

Bron: Libelle

Auteur