Wanneer je iets koopt bij een webwinkel buiten de Europese Unie, loop je grotere risico's dan bij een shop die wél binnen de EU opereert. Hoe kom je erachter waar het bedrijf achter de verkoopsite nu precies zit? De Consumentenbond en het Europees Consumenten Centrum geven antwoord.
Veel producten die worden aangeschaft buiten de EU zijn van matige kwaliteit, zo bleek uit een recent onderzoek van de Consumentenbond en vijf andere Europese consumentenorganisaties. De onderzoekers bestelden 250 artikelen via webplatforms als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het ging om kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica, en men keek vooral naar gezondheids- of veiligheidsrisico's. Maar liefst 66% producten zou hier niet in de winkel mogen liggen, concludeerden zij. Met 165 van die producten bleek iets mis. Bovendien is het toezicht op zulke winkels en handelsplatformen erg lastig.
Hoe weet je nou of je te maken hebt met een webwinkel die niet in de EU gevestigd is? Dat is best lastig, want veel van zulke websites hebben een variant die speciaal gericht is op de lokale markt van de bezoeker. Zo heeft het populaire platform AliExpress inmiddels een volledig Nederlandse versie met Nederlandstalige teksten.
Martijn Witvliet, jurist bij het Europees Consumenten Centrum, noemt vier aandachtspunten:
1. Kijk waar het hoofdkantoor gevestigd is. Die informatie staat in de algemene voorwaarden. Winkels die zich richten op de Europese markt zijn wettelijk verplicht om in de algemene voorwaarden te vermelden waar het hoofdkantoor staat.
2. Nooit bestellen via social media. Bestel alleen iets als je de hele website kunt raadplegen!
3. Check altijd de betaalmethodes. Als je kunt betalen met creditcard of via PayPal, dan is dat geen garantie dat die webshop in de EU gevestigd is, maar dan biedt dat wel een zekere aankoopbescherming. Wordt er niet geleverd, dan kun je een beroep doen op de aankoopverzekering van je creditcardmaatschappij. Is het product kwalitatief slecht, dan kun je vaak via PayPal een geschil openen. Als webshops dat soort partijen accepteren voor de betaalmethode, dan zijn ze meestal wel legitiem.
Belangrijk: bij transacties via iDEAL geniet je dit soort bescherming NIET. Creditcard en PayPal is echt verstandiger.
4. Lees de teksten op de website kritisch. Soms zijn het Google Translate-achtige vertalingen van websites. Spel- en taalfoten en onlogische zinsconstructies komen vaak voor. Dat wijst erop dat de site waarschijnlijk buiten de EU wordt gerund.
Welke landen zitten dan in de EU?
In de EU zitten op het moment van schrijven (maart 2020, dus een maand na de Brexit) 27 landen.
Dit zijn, in alfabetische volgorde: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
Of deze lijst nog actueel is, kun je checken op de website van de Belastingdienst >>