Zo op het oog ziet uw telefoon of tablet er schoon uit. Maar schijn kan bedriegen! Zeker in deze tijd van corona is het raadzaam om uw apparaten goed schoon te maken, om besmetting met vieze bacteriën of virussen te voorkomen. Zo doet u dat.
Het is naar maar waar: op elke vierkante centimeter van uw tablet en smartphone zitten duizenden schadelijke (en onschadelijke) bacteriën. Met name huidbacteriën en bacteriën uit je mond of luchtwegen, waarvan je meestal niet ziek wordt. Dat komt omdat een smart-apparaat vaak wordt oppakt nadat u voorwerpen zoals een deurklink of toetsenbord hebt aangeraakt. Ook gebruiken veel mensen hun telefoon op het toilet, waardoor er bacteriën op het apparaat achterblijven. Het is daarom verstandig regelmatig uw apparaten te reinigen, en het liefst zonder krassen achter te laten, uiteraard.
1. Veeg schoon met een zacht doekje
Vingerafdrukken en kleine vlekjes zijn prima te verwijderen met een zachte doek. Een microvezeldoekje is een goede keuze. Of een brillendoekje. U kunt deze bevochtigen met water en goed uitknijpen, voor u voorzichtig gaat vegen. Gebruik echter geen 'vochtige doekjes' voor de schoonmaak, zoals allesreinigersdoekjes. Veel mobiele telefoons hebben op het scherm een olieafstotend laagje zitten dat beschermt tegen vingerafdrukken. Deze laag kan beschadigd of bekrast raken als u agressieve schoonmaakmiddelen hanteert.
2. Reinigingsspray
Er zijn ook speciale bacteriedodende sprays op de markt. Controleer goed de instructies of te zien of ze wel echt bedoeld zijn voor een smartphone. De spray spuit u op een doekje (zie punt 1) om er vervolgens het apparaat mee te poetsen. Maar pas op dat de spray niet in de contacten belandt! Dat kan waterschade veroorzaken.
3. Schaf een spuitbus met geperste lucht aan
Om de ingangen van je telefoon schoon te maken kunt u gebruik maken van geperste lucht. Hiermee blaast u stof en vuil uit de uitgangen, zoals de oplaadpoort of de hoofdtelefooningang. Te duur? Probeer het eens met plakband en een paperclip. Buig de paperclip recht en rol hier het plakband, met de plakkende kant naar buiten, omheen. En schoonmaken maar! Wees hiermee wel voorzichtig, want je kunt op deze manier wel gemakkelijker iets in het toestel beschadigen.
De volgorde
Het beste maakt u eerst de ingangen schoon en daarna de zijkant en achterkant. Daarna is het scherm aan de beurt. Tenslotte reinigt u een eventueel telefoonhoesje. U doet natuurlijk geen vies hoesje om een net schoongemaakte telefoon.
Laptop schoonmaken?
Bright.nl heeft onlangs een interessante instructievideo online gezet.
Bron: Kassa