Als je dringend hulp nodig hebt maar je kunt niet bellen, is er een speciale SOS-functie. De eigenaar van de telefoon kan in geval van nood simpel en snel hulpdiensten inschakelen of een bericht versturen met locatiegegevens naar contacten.
Eenvoudig en snel
Nadat de SOS-functie is ingeschakeld, hoef je in geval van nood alleen maar drie of vijf keer snel op de aan- en uitknop te drukken. De rest gebeurt vanzelf. Zonder dat je telefoon een signaal geeft, worden er gegevens naar contactpersonen gestuurd die jij vooraf hebt gekozen.
Het gaat om de volgende gegevens:
- de exacte locatie van de telefoon
- foto's van beide camera's van het moment dat iemand op de powerknop drukt
- geluidsopname en een 'Help mij'-bericht via sms
Zo schakel je de SOS-functie in
Android
Android-gebruikers gaan naar Instellingen, typen daar in de zoekbalk 'SOS' in en zetten de functie aan. Zodra je dit hebt gedaan, wordt de functie geactiveerd als je drie keer achter elkaar op de aan- en uitknop drukt. Niet alle toestellen van Android hebben de optie voor een SOS-functie. In dat geval kun je een app downloaden.
iPhone
Voor iedereen met een iPhone: de functie werkt alleen als je iOS11 hebt. Bij Instellingen vind je de optie 'Emergency SOS'. Vervolgens kun je verschillende contactpersonen toevoegen. De SOS-functie wordt geactiveerd na vijf keer drukken op de powerknop. Overige iOS-gebruikers kunnen net als bij Android een app downloaden.
Windows
Bij Windows Phone kun je een app downloaden om een SOS-functie aan te zetten. Denk aan de gratis apps 'Emergency Kit' of 'Emergency Lock', die het vergrendelscherm veranderen in een kaart met allemaal belangrijke informatie, zoals bloedgroep, allergieën en noodcontact. De app Emergency Kit kan ook nog met de flitser een SOS-signaal uitzenden of direct de gps-locatie via sms versturen.
Bronnen: RTL Nieuws, Volkskrant, Glamour