De koolmonoxidemelder gaat af, dit moet je doen

Koolmonoxidemelder gaat af
Getty Images

Het wordt sterk aangeraden om een koolmonoxidemelder (CO-melder) op te hangen in je woning. Maar wat moet je doen wanneer de melder afgaat?

Koolmonoxide wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Waarom? Omdat je deze giftige stof niet ziet en/of ruikt. Daarom is het zo belangrijk om wél een koolmonoxidemelder in je huis te hebben, die detecteert het gas en waarschuwt je vroegtijdig. 

Wat te doen als de koolmonoxidemelder afgaat 

Wanneer je koolmonoxidemelder afgaat betekent dit dat er een (te) grote hoeveelheid aan koolmonoxide aanwezig is in je woning. Gaat hij af? Loop eerst naar de melder om te kijken of het serieus is of dat het gaat om een vals-alarm (dit komt bij een koolmonoxidemelder niet heel vaak voor). Een vals-alarm herken je als de meter op je CO-melder 0 aangeeft en het alarm toch afgaat. Heeft u een CO-melder zonder meter, óf twijfelt u, loop dan sowieso naar buiten. Je kan in dit geval beter het zekere voor het onzekere nemen.

Breng iedereen in veiligheid 

Is het serieus of twijfelt u aan de meter op de CO-melder? Dan is het belangrijk dat je jezelf en je huisgenoten in veiligheid brengt. Doe alle ramen en deuren open, zet apparaten die mogelijk koolmonoxide verspreiden uit en ga naar buiten. Op deze manier ventileer je de ruimtes en verdwijnt de mogelijke koolmonoxide uit je huis.

Schakel de hulpdiensten in

Eenmaal buiten neem je contact op met de hulpdiensten via het telefoonnummer 112. Geef ook aan of er huisgenoten zijn met klachten, zodat er medische hulp gestuurd kan worden. Wacht buiten tot de hulpdienst gearriveerd is en het probleem geconstateerd is.  Wanneer de hulpdienst aangeeft dat het veilig is om je woning weer te betreden, kun je weer naar binnen. 

Wat te doen als de CO-melder binnen 24 uur opnieuw afgaat 

Mocht je CO-melder binnen 24 uur nog eens afgaan, schakel dan een bevoegd installateur in. De installateur controleert je hele woning op apparaten die mogelijk koolmonoxide kunnen verspreiden. Werkt de apparatuur niet meer goed, laat dan de apparatuur nakijken.

Bron: Brandpreventiewinkel, Brandbeveiligingshop, Google Support

Auteur