Een valpartij kan ernstige gevolgen hebben. Wat kunt u doen om de kans op een valpartij te verkleinen?
1. Draag goede schoenen
Schoenen met stroeve zolen en een niet al te hoge hak bieden de meeste steun. Daarbij zijn schoenen met een vetersluiting beter dan open schoenen. Deze hebben een betere pasvorm en omsluiten de voet beter, met name op de wreef en aan de zijkant. Koop schoenen nooit te groot: een goede schoen is ongeveer 10 millimeter langer dan de langste teen.
2. Let op bij medicijngebruik
Wees alert op het ontstaan van bijwerking van medicijnen. Slaapmiddelen en rustgevende kunnen bijvoorbeeld zorgen voor sufheid, stijfheid, verwardheid, duizeligheid en spierzwakte. Deze bijwerkingen verhogen de kans op vallen. Raadpleeg daarom direct een arts of verpleegkundige als u merkt dat u er last van heeft.
3. Overweeg een loophulpmiddel
Bent u slecht ter been of heeft u problemen met het houden van uw balans? Maak dan gebruik van een loophulpmiddel, zoals een rollator, looprek of loopstok. Deze zijn ervoor gemaakt om dat beetje extra steun te bieden dat u nodig hebt om niet te vallen. Zorg er wel voor dat deze op de juiste hoogte is afgesteld en oefen met het gebruik van het hulpmiddel.
4. Maak de badkamer veiliger
Zorg voor antislipmatten en goede handgrepen in uw bad of douche. Dit is handig bij het in- en uitstappen en bij het gaan zitten of staan. Ook kan een stabiel instapbankje hulp bieden als de instap in het bad of de douche wat hoog is.
5. Verwijder obstakels
Verwijder zoveel mogelijk obstakels uit uw kamer zodat er voldoende ruimte ontstaat om u (eventueel met loophulpmiddel) te bewegen. Leg liever geen tapijten op uw vloer; een losliggend tapijt nodigt immers uit tot struikelen. Mocht u toch graag een tapijt in uw kamer hebben liggen, bevestig deze dan met een goede antisliplaag of -strips. Denk ook aan snoeren, kranten, handwerk of boodschappen: leg deze niet lukraak op de grond, maar berg ze op zodat u er niet over kunt vallen.
6. Zorg voor een veilige trap
Veel mensen missen de onderste trede van de trap. Ze denken dat ze al beneden zijn, terwijl er eigenlijk nog één trede te gaan is. Zorg daarom voor een goede verlichting op de trap en goed onderscheid tussen trap en vloer. Een fluorstrip of verlichting van de onderste treden bieden hiervoor uitkomst. Ook is een leuning onmisbaar en is het handig om ongestoffeerde treden met een antisliplaag te bekleden.
- www.gezondheid.be; www.veldschoenen.nl; www.vmszorg.nl