Ongedierte. Het dringt ongevraagd uw huis binnen: insecten, muizen, ratten, maden, zilvervisjes. Hou houdt u uw voedsel buiten hun bereik? En wat als ze toch een hapje hebben genomen?
Ongedierte komt op eten af, vooral op graanproducten. Zijn de producten aangevreten, gooi ze dan direct weg! Op ongedierte, en ook op hun uitwerpselen, kunnen ziektekiemen zitten. Voorkom een plaag in huis door graanproducten in goed sluitende voorraadbussen te stoppen en de voorraad zo nu en dan te controleren. Insecten, waaronder de rijsmeelkever, meelmot en graanklander, komen vooral af op graanproducten. De geur lokt hen. Insectenplagen ontstaan meestal door vocht en warmte. Kevers, en hun larven, kunnen in uw graanproducten gaan zitten. Denk aan rijst, mais, pasta. Muizen en ratten komen ook af op losliggend eten en de geur van afval.
De meelmot
Dit is een grijze vlinder van ongeveer 1 centimeter. De eitjes worden gelegd in meel of bloem. Is de kamer temperatuur hoger dan 13ºC, dan verandert het eitje eerst in een rups en vervolgens in een mot. De rupsen maken kleverige draden, waardoor in bloem of meel kluitjes ontstaan. Deze draden ziet u vooral in de hoeken van verpakkingen.
De graanklander
Deze donkerbruine kever van 4 tot 5 millimeter is gek op graan. Vrouwelijke graanklanders boren met hun snuit gaten in graankorrels, zoals rijst en gedroogde maïskorrels. Daarin leggen ze hun eieren, die witte larven produceren die de korrel van binnenuit opeten.
De rijstmeelkever
Een roodbruine kever van 3 tot 4 millimeter die voorkomt in bloem, meel en andere graanproducten, maar ook in bijvoorbeeld chocolade en melkpoeder. De kever groeit als de temperatuur boven de 20ºC ligt. Ze voelen zich comfortabel tussen de 30 en 35°C. Aangetaste producten zijn te herkennen aan een muffe en zure lucht.
De kakkerlak
Veruit de meest hardnekkige en vervelende soort ongedierte. Ze planten zich razendsnel voort en een koppel kakkerlakken kan veranderen in een ware plaag. Meestal zijn professionele bestrijders die giftige chemische middelen inzetten onvermijdelijk.
Het effect op uw gezondheid
Ongedierte is vaak besmet met ziekteverwekkende bacteriën. Insecten, muizen en ratten verspreiden deze makkelijk, meestal via hun uitwerpselen en urine. Aangetast eten consumeren kan ernstige ziekten veroorzaken zoals een infectie met salmonella of ziekte van Weil. Deze laatste tast de nieren en lever aan en moet met antibiotica behandeld moet worden. Goed verhitten doodt de bacteriën, dus gekookt eten veroorzaakt geen ziekte.
Om ongedierte buitenshuis te houden gelden de volgende adviezen:
- Voorkom dat muizen en ratten binnen kunnen komen. Maak spleten en kieren dicht met staalwol en scherm luchtroosters af met fijn ijzerdraad.
- Bewaar graanproducten in goed sluitende voorraadbussen en controleer de voorraad. Bewaar granen en graanproducten koel, donker en droog. Goede plekken zijn: een voorraadkast, een trapkast of bijkeuken, liefst laag bij de grond.
- Ruim gemorst voedsel altijd direct op en leeg de vuilnisbak regelmatig. Gebruik een vuilnisbak met een deksel erop die goed afsluit. Muizen komen af op de geur van vuilnis.
Bron: Voedingscentrum