Wanneer de temperatuur stijgt in Nederland komen ook de meelmotten weer tevoorschijn. Wat zijn dit voor motten, en hoe komen ze het huis binnen? Zo kom je van ze af.
Wat zijn meelmotten?
De bekendste soort is de Indische meelmot. Deze is kleiner dan een 10 cent muntstuk. Meelmotten herken je aan hun slanke lijf, spitse kop en vleugels die iets tegen elkaar aan liggen. Ze zoeken warme, droge plekken op waar plantaardig voedsel te vinden is. Bij ons vind je ze vooral in voorraadkasten en opslagruimtes. Je moet dus opletten als je nog oude pakketten bloem, gedroogde noten of pasta in je voorraadkast hebt staan.
Hoe komen meelmotten in de voorraadkast?
Meestal komen ze via de boodschappen binnen, vooral in lichte verpakkingen van plastic, papier en karton. Een typische plek zijn pakketten bloem, rijst of havermout. De motten leggen daar hun eitjes op en als die uitkomen, vreten de larven gaatjes in de verpakkingen. Terwijl ze eten en groeien, spinnen ze een kleverige draad door de droge voeding, die zo sneller bederft. Vooral graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, kruiden, chocolade, snoepjes en dierenvoeding moeten eraan geloven. Later verpoppen de larven zich in kleine hoekjes of kiertjes tot volwassen voedselmotten die zich nog zo’n twee weken kunnen voortplanten voor ze sterven.
Hoe kom je er vanaf?
- Maak je voorraadkasten goed schoon en gooi oude voorraden weg.
- Bewaar droge producten in glazen of stevige plastic potten.
- Gebruik milieuvriendelijke vallen om de motten te bestrijden.
- Haal aangetaste etenswaren uit je kast en vries ze een week in om de eitjes te doden.
- Zorg dat er geen etensresten meer zijn waar de motten zich op kunnen vestigen.