Wondermiddel bij verkoudheid?
Gezonde huid, haar en nagels? Daar heeft u zink voor nodig. Bovendien is het belangrijk voor een goede weerstand. Maar klopt het dat uw verkoudheid er sneller van overgaat?
Zink is net als chroom, jodium en koper een spoorelement. Spoorelementen zijn mineralen waarvan u maar een heel klein beetje nodig heeft. Het is onderdeel van enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling. Uw lichaam gebruikt het bij de opbouw van eiwitten en de ontwikkeling van weefsel. Het zorgt voor gezonde botten, haar en huid, een goed geheugen en afweersysteem en het draagt bij aan de vruchtbaarheid.
Heel veel voedingsmiddelen bevatten een klein beetje zink. Het zit bijvoorbeeld in vlees, vis, schaal- en schelpdieren, kaas, graanproducten, noten, peulvruchten en rijst.
Zinktekort
Volwassen mannen hebben dagelijks 9 à 10 milligram zink nodig, vrouwen 7 à 9 milligram. Krijgt u te weinig zink binnen, dan kunt u last krijgen van een verminderde afweer, nachtblindheid en afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en het skelet. Ook kunt u anders of minder gaan ruiken en proeven. Pasgeboren baby’s lopen een groeiachterstand op bij een tekort aan zink. In Nederland zijn geen gevallen bekend van mensen met een zinktekort. Eet u gevarieerd, dan haalt u voldoende zink uit uw voeding.
Verkoudheid
De resultaten van verschillende onderzoeken suggereren dat zink een verkoudheid zou kunnen verkorten of zelfs voorkomen. Zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki dat de verkoudheid bij mensen die zinksupplementen gebruikten bijna de helft korter duurde. Een andere analyse van vijftien experimenten die verscheen in de Cochrane Database of Systematic Reviews toonde aan dat siroop of tabletten met zink ervoor zorgen dat u sneller herstelt van een verkoudheid.
Zink slikken zodra de 'r in de maand is' dus? Nee, want wat de optimale dosis is, is nog niet duidelijk. En te veel zink gebruiken is op langere termijn schadelijk. Vaak de handen wassen werkt het beste om verkoudheid te vermijden. Loopt u toch te snotteren, dan zijn er simpele huismiddeltjes die uw klachten kunnen verlichten.
Maximum
De maximaal veilige dosis voor zink is vastgesteld op 25 milligram per dag. Via voeding is het praktisch onmogelijk om te veel zink tot u te nemen. Dat is eigenlijk alleen mogelijk als u lange tijd dagelijks zinktabletten met een hoge dosis gebruikt. Van te veel zink kunt u last krijgen van misselijkheid, buikpijn en diarree. Bij een langdurige overdosis zink kan er een tekort aan koper, bloedarmoede en een verminderde weerstand ontstaan.
- Vitamine Informatie Bureau
- Voedingcentrum