Vrolijk vegetarisch: lekker en makkelijk!
Het kookboek vega zonder pakjes en zakjes maakt vega eten lekker en makkelijk! Dit recept komt uit dit heerlijke boek van Karin Luiten: kokoscurry met ananas. Alias kip-kerrie zonder kip. Geïnspireerd op die rare potten met gele smurrie uit de jaren ‘90, Chicken Tonight. Je zou denken dat die al lang niet meer bestaan, maar niets is minder waar. En tegenwoordig worden ze zelfs luidruchtig gepromoot voor met-zonder-kip. Dat kunnen we zelf toch echt beter, en lekkerder.
Ingrediënten
- 300 gram rijst
- 1 blik kikkererwten (uitgelekt 265 g)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 rode paprika
- ½ verse ananas (± 250 g blokjes)
- 200 g panklare spinazie
- 1 grote ui
- 2 knoflooktenen
- 3 cm gember
- 1 volle el lekkere kerrie
- wat chilivlokken (molentje)
- 1 limoen
- scheut plantaardige olie
- zout & peper uit de molen
Bereiding
- Snipper de ui en knoflook. Verhit een flinke scheut olie in een wijde hapjespan en fruit ze samen zachtjes. Rasp de gember erboven.
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat goed uitlekken. Doe in de pan, samen met de kerrie, chilivlokken, zout en peper. Bak de kikkererwten al omscheppend op middelhoog vuur een minuut of 8-10 tot ze goudbruin en licht krokant zijn. De hele tijd roeren hoeft heus niet.
- Intussen is er tijd zat om de paprika en ananas in stukjes te snijden. Schep twee flinke lepels kikkererwten uit de pan voor de garnering en hou apart.
- Doe de paprika en kokosmelk in de pan, breng aan de kook en laat 30 minuten onder een deksel op laag vuur pruttelen.
- Kook intussen de rijst gaar in kokend water met wat zout en houd warm onder een deksel.
- Roer op het laatst de ananas door de saus en – hand voor hand – de spinazie, totdat die slinkt.
- Breng op smaak met rasp en sap van de limoen. Proef op zout en peper.
- Serveren: strooi de achtergehouden kikkererwten over de saus. Serveer met de rijst.
Tips
- In theorie kan het ook met ananas uit blik, maar met verse ananas is het wel honderd keer lekkerder.
- Altijd feestelijk is rijst in torentjes. Spoel een kopje, glaasje of bakje om met water, doe de rijst erin, duw goed aan met een lepel, draai om en voilà. Of eet de hele boel gewoon uit een kom, ook lekker.
- Kan ook heel goed met naan (brood) in plaats van rijst.
Dit recept komt uit het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten (alias Koken met Karin). Karin is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.
- VEGA zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten