Tijd voor andere kost! Geen ingewikkelde recepten, maar stamppot!
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 800 gram prei
- 4 eetlepels olie
- 2 theelepels mosterdzaad
- 100 ml melk
- 400 gram gerookte zalmfilet in blokjes
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Snijd de prei in ringen en was deze. Laat goed uitlekken. Verhit de olie in een wok met het mosterdzaad en bak dit 1 minuut. Voeg de prei toe en roerbak dit 3 of 4 minuten. Verwarm intussen de melk. Giet de aardappelen af, laat ze uitdampen en stamp ze samen met de melk tot een puree. Schep de prei erdoor en breng de stamppot op smaak met zout en peper. Gebruik niet te veel zout, want de zalm is ook zout. Schep een deel van de zalmblokjes door de stamppot en serveer de stamppot met de rest van de zalm in een schaaltje. Neem in plaats van zalm eens gerookte makreelfilet. Ook erg lekker!
De beste piepers
De beste aardappelen voor een stamppot zijn kruimig kokende, oftewel bloemige aardappelen. Deze vallen bij het koken al uit elkaar en kun je makkelijk fijnstampen. Geschikte rassen zijn Doré, Eigenheimer en Irene. Ook de Bildtstar, Bintje, Malta, Gloria, Santé, Turbo en Frieslander zijn kruimig genoeg voor een lekkere stamppot.
- Plus Magazine