Mijn dochter is dit jaar getrouwd met onze lieve schoonzoon. Alles lijkt nu helemaal goed en ik verwacht niet dat ze ooit uit elkaar zullen gaan, maar toch heb ik een vraag?
Het huis waar ze in zijn gaan wonen, is van mijn schoonzoon en mijn dochter heeft van haar opa ooit een behoorlijke aandelenportefeuille geërfd. Het huis en die portefeuille zijn op dit moment ongeveer evenveel waard en omdat ze dus evenveel inbrachten en alles verder willen delen, vonden ze het niet nodig om iets van huwelijkse voorwaarden op te stellen. Kunt u mij zeggen wat er gebeurt als ze onverhoopt toch gaan scheiden en het huis is veel meer en de aandelen zijn veel minder waard geworden?
Uw dochter en schoonzoon zijn onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht getrouwd. Dit betekent dat alles wat voor het aangaan van het huwelijk privé was in principe ook privé blijft. Dit heeft dus tot gevolg dat bij een eventuele echtscheiding het huis van uw schoonzoon blijft en de aandelenportefeuille van uw dochter maar de daaraan gekoppelde waardes natuurlijk ook. Hoewel ze dus “gelijkwaardig” het huwelijk instapten, zou dit bij een door u genoemde waardeverandering van de privébezittingen bij een echtscheiding weleens erg scheef kunnen uitpakken. Om tijdens het huwelijk echt alles samen te kunnen delen, hadden ze beter huwelijkse voorwaarden kunnen opmaken waarin opgenomen was dat voor hen de “oude” volledige gemeenschap van goederen van toepassing zou zijn.
N.B. Als ze dit alsnog willen regelen, is dit gewoon mogelijk. Ook tijdens het huwelijk kunnen namelijk huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt waarbij voor volledige gemeenschap van goederen wordt gekozen, waarin beiden voor gelijke delen gerechtigd zijn.
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.