5 veelgestelde vragen over contactlenzen

Hoe voelen lenzen als je ze voor het eerst draagt?

Blonde vrouw doet lens in
Getty Images

Je ogen helpen je de wereld goed te zien. Het is dus belangrijk dat je scherp zicht hebt. Zo'n 65 procent van de mensen gebruikt hiervoor een zichthulpmiddel. Contactlenzen kunnen je een stukje vrijheid geven dat je met een bril niet hebt. Hoe start je met lenzen? En kan dat ook nog als je al wat ouder bent? En hoe doe je je lenzen eigenlijk op de juiste manier in en uit? Wij hebben vijf veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Contactlenzen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Niet zo gek, als je bedenkt dat lenzen best wat voordelen hebben ten opzichte van een bril. Geen last van regen op je glazen, nooit meer een beslagen bril en meer bewegingsvrijheid bij het sporten bijvoorbeeld. Bovendien bieden lenzen beter zicht dan een bril omdat ze direct op je oog zitten. Een bril corrigeert oogafwijkingen namelijk iets minder goed door de afstand tussen oog en brillenglas.

Daar komt bij dat de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren het dragen van lenzen veel comfortabeler hebben gemaakt. Zo hebben zachte lenzen tegenwoordig een hoge zuurstofdoorlatendheid. Dat is erg fijn voor je ogen, want hierdoor blijven ze gehydrateerd en drogen ze niet uit. Genoeg redenen om voor lenzen te kiezen of je bril wat vaker af te wisselen met (dag)lenzen.

Vraag advies aan een expert

Er is voor ieder wat wils op lenzengebied. Van daglenzen tot maandlenzen, ze zijn er in alle soorten en maten. Wist je bijvoorbeeld dat er multifocale lenzen zijn voor wie niet alleen veraf minder ziet, maar eigenlijk ook een leesbril nodig heeft? Makkelijk, zo'n alles-in-een oplossing! Tegelijkertijd maakt al die keuze het voor veel mensen ook lastig. Want hoe weet je nu welke contactlenzen het beste bij jou passen? Het antwoord daarop is simpel: vraag de contactlensspecialist om hulp. Zeker als je het spannend vindt om voor het eerst lenzen te proberen, is goede begeleiding in het wenproces een must. En omdat bijna de helft van de mensen die lenzen probeert het moeilijk vindt om ze voor het eerst in en uit te doen, helpt hij of zij je in alle rust bij het inbrengen of uitnemen van de lens, totdat je het zelf kunt.

1. Kan je zomaar lenzen gaan dragen?

Ja, iedereen kan direct beginnen met het dragen van lenzen. Of je al een bril draagt of niet maakt hierbij geen verschil. Zelfs kinderen kunnen onder bepaalde voorwaarden lenzen dragen. Maak wel altijd eerst een afspraak voor een oogmeting bij een contactlensspecialist, ook als je al een bril draagt. Lenzen hebben namelijk een andere sterkte dan brillenglazen.

2. Ben ik niet te oud om met lenzen te beginnen?

Starten met lenzen kan ook als je wat ouder bent. Sterker nog: als je ook een leesbril nodig hebt, kunnen multifocale lenzen juist een uitkomst zijn. Wel worden je ogen wat droger, maar er zijn verschillende lenzen die dat effect tegengaan. De contactlensspecialist kijkt naar je ooggezondheid, de benodigde sterkte en geeft je advies op maat zodat je op vrijwel iedere leeftijd  comfortabel lenzen kunt dragen.

3. Hoe voelen lenzen wanneer je ze voor het eerst draagt?

De eerste keer dat je lenzen draagt kan dit wat ongemakkelijk aanvoelen. Misschien knipper je in het begin vaker met je ogen of krijg je snel vermoeide ogen. Dit zal met de tijd afnemen. De ene persoon went makkelijker aan het dragen van contactlenzen dan de andere. Het is vooral belangrijk dat je je ogen de tijd geeft en het dragen van lenzen rustig opbouwt. Daarom bespreek je samen met de contactlensspecialist een opbouwschema, zodat de draagtijd geleidelijk opgebouwd wordt. Dit schema kun je natuurlijk aanpassen als het je te snel gaat, of wanneer je een keer geïrriteerde of vermoeide ogen hebt.

4. Zie je gelijk scherp met lenzen?

Meestal heb je direct scherp zicht als je je lenzen de eerste keer in doet. Als je in het begin wazig ziet, komt dit vaak door droge ogen. Geef je ogen de tijd om te wennen en bouw het dragen rustig op. Gebruik eventueel - in overleg met je opticien - oogdruppels. Wennen aan multifocale lenzen duurt wat langer, omdat je nog moet wennen aan meerdere sterktes in één lens en het constant scherp zien.

Ook het wennen aan harde lenzen kan iets langer duren. Dit komt omdat ze minder flexibel zijn, waardoor ze zich minder goed vormen naar de vorm van je oogbol. Harde lenzen bewegen zich daarom gemakkelijker over je oog, wat voor een beetje frictie kan zorgen. Dat voelt in het begin wat onwennig aan.  Ook nachtlenzen zijn harde lenzen waar je even aan moet wennen.Dit zijn op maat gemaakte lenzen die werken doordat ze je ogen corrigeren terwijl je slaapt. De speciale vorm van de nachtlens zorgt er namelijk voor dat het hoornvlies tijdens de nacht iets platter (vlakker) wordt.

5. Kan ik een bril en lenzen gewoon afwisselen?

Ja hoor, je kan een bril met lenzen afwisselen. Je draagt gewoon de ene keer je bril en de andere keer je lenzen. Net wat je op dat moment zelf het prettigste vindt. Schijnt de zon dan draag je lenzen (geen zonnebril op sterkte nodig!) en heb je last van je ogen dan draag je je bril. Je kunt afwisselen en de draagmomenten zelfs aanpassen aan je outfit. Daglenzen zijn het makkelijkst om af te wisselen met je bril. Deze lenzen zijn super dun en comfortabel en laten meer zuurstof door, wat goed is voor je ogen. Bovendien zijn ze gemakkelijk per set verpakt, waardoor je ze altijd bij de hand hebt in situaties waarbij je liever geen bril draagt, zoals bij het sporten of een andere activiteit.  

Auteur