Rode vlekken door warmte?

Getty Images

Ik krijg in de sauna, in bad en onder de douche enorme rode vlekken op mijn armen en benen. Het is geen netelroos. Dat heeft mijn zoon soms, dus ik weet hoe dat eruit ziet. De huid doet ook pijn. Alsof het zweet er niet uit kan of mijn huid de warmte niet kan reguleren. Ik zweet sowieso heel weinig, zelfs niet in de sauna, waarbij het lijkt of het zweet niet naar buiten kan door mijn poriën. Nu hebben we hartkwalen in de familie, dus ik ben bang dat het met mijn bloedvaten te maken heeft...

Corina

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Warmtestuwing met rode vlekken op armen en benen kan veroorzaakt worden door miliaria. Ons lichaam is gemaakt om de lichaamstemperatuur constant op 37 graden te houden. Bij koude zorgen bijvoorbeeld spieren ervoor dat er extra warmte geproduceerd wordt (rillen). De doorbloeding aan de huid neemt bij koude af waardoor ook minder warmte aan de omgeving wordt afgegeven. 

Als het lichaam te warm wordt, in de sauna, in de zon of na inspanning moet het lichaam de overtollige warmte weer zien af te voeren. Dan ga je dus zweten, waardoor via de poriën van de huid vocht verdampt en verkoeling aan de huid wordt gegeven. Ook neemt de doorbloeding van de huid toe, waardoor de overtollige warmte weer aan de omgeving wordt afgegeven. 

Bij miliaria zijn de afvoergangetjes van de zweetkliertjes verstopt. Als die verstopping vlak aan de opperhuid zit kunnen er kleine heldere blaasjes (gevuld met zweet) ontstaan. Zit de verstopping dieper in de huid dan hoopt het zweet zich dieper in de huid op en ontstaan er rode plekken. De afvoergangetjes van de zweetklieren kunnen ook verstopt raken door gebruik van zonnecrèmes, maar bij sommige mensen is het min of meer een aanlegkwestie. 

Wat kun je ertegen doen?

In eerste instantie: warmte en inspanning vermijden en luchtige kleding dragen. Vette crèmes op de huid vermijden. Bij aanhoudende klachten eventueel een bezoek aan de dermatoloog.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.