Gebruik hem niet te vaak
Getty Images
Het geeft een zomers gevoel, u voelt u fitter en uw humeur verbetert. Met dat druilerige Hollandse weer kunt u flink opknappen van de zonnebank. Bovendien krijgt u er een lekker gezond kleurtje van. Hoewel, gezond? Is het nou wel zo goed voor uw huid?
Doen
- Bepaal uw huidtype.
- Huidtype 1 verbrandt zeer snel, wordt niet bruin, zeer lichte huid, vaak sproeten, rood of lichtblond haar, lichte (blauwe) ogen.
- Huidtype 2 verbrandt snel, wordt langzaam bruin, lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
- Huidtype 3 verbrandt niet snel, wordt gemakkelijk bruin, licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.
- Huidtype 4 verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed, een van nature getinte huid, donker haar, donkere ogen.
Met huidtype 1 kunt u eigenlijk niet onder de zonnebank. Als u huidtype 2 hebt, moet u daarmee heel voorzichtig zijn. - Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies. Dit advies heeft u nodig om te bepalen hoe lang u met uw huidtype onder de zonnebank mag en hoe u dit opbouwt.
- Volg thuis áltijd de gebruiksaanwijzing van de zonnebank op.
- Bouw een zonnebankkuur langzaam op. Eerst kort, pas later mag u er wat langer onder. Hoe lang? Dat is afhankelijk van uw huidtype.
- Bescherm uw ogen (met een brilletje) en kijk niet in de brandende lampen. De UV-stralen kunnen uw netvlies beschadigen. Dit is pas na lange tijd merkbaar. U kunt dan staar of lasogen krijgen.
- Luister naar uw lichaam. Gaat uw huid prikken of jeuken, wacht dan niet tot de timer afgaat, maar ga onder de zonnebank vandaan.
- Heeft u een huidaandoening? Vraag dan altijd eerst een arts om advies. Soms helpt een (speciale) zonnebank, maar soms werkt de zonnebank juist averechts.
- Douche na de zonnebank. Het gerucht dat uw bruine kleurtje er weer snel afgaat door het water is absoluut onzin. De bruine kleur ontstaat in uw huid en niet op de huid.
- Verzorg de huid na het douchen met een vochtinbrengende crème of lotion. Dat voorkomt uitdroging en versnelde veroudering van de huid én het ziet er mooier uit.
Niet doen
- Nog even snel een zonnebankkuur voordat u op vakantie gaat. De zonnebank moet u, net als de zon, langzaam opbouwen voor een goed en gezond resultaat.
- Cosmetica en parfum onder de zonnebank. In combinatie met de UV-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd make-up, laat uw luchtje weg of was het er eerst af.
- Meer dan 50 keer per jaar de zonnebank gebruiken. Bij lichte huidtypes (1 en 2) is dit aantal nog lager. Hoe sneller u verbrandt, hoe minder vaak u onder de zonnebank kunt.
- Antizonnebrandmiddel gebruiken. De hoeveelheid licht is op uw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
- Onder de zonnebank als u veel sproeten, abnormale pigmentvlekken of (grote) moedervlekken hebt. Laat eerst een arts naar de vlekken kijken en advies geven over zonnen en de zonnebank.
- Vaker onder de zonnebank als u niet bruin wordt. Het pigment in uw huid is erfelijk bepaald. Dat verandert niet als u meer onder de zonnebank gaat.
- Onder de zonnebank als in uw familie huidkanker voorkomt.
- Onder de zonnebank als u bepaalde medicijnen gebruikt. Kijk eerst in de bijsluiter van uw medicijnen of dit afgeraden wordt.
- Kinderen en jongeren onder de zonnebank. Omdat hun huid nog in ontwikkeling is, is de kans op huidkanker later groter bij beschadiging door verbranding. Daarom kunt u ook beter niet onder de zonnebank als u als kind vaak verbrand bent geweest.
- Het lijkt een open deur, maar toch: als u net verbrand bent, kunt u beter niet onder de zonnebank gaan. Verzorg uw huid goed met een aftersun en laat de huid eerst volledig herstellen.