Is het slim om voor het einde van het jaar een hoortoestel te kopen?

Of kan ik beter wachten tot volgend jaar?

hoortoestel dit jaar aftrekbaar
Getty Images

Is het verstandig om dat vóór 31 december een hoortoestel aan te schaffen? In dit artikel bekijken we de mogelijke kostenbesparingen, vergoedingen én lees je of een hoortoestel fiscaal aftrekbaar is.

De vergoedingen en aftrekposten voor hoortoestellen zitten wat ingewikkeld in elkaar en dat maakt het moment waarop je een hoortoestel koopt belangrijk. Dat kan namelijk een verschil opleveren van honderden euro's. We zetten hier de belangrijkste factoren op een rij die bepalen hoe dit uitpakt in de laatste weken van het jaar.

De zorgverzekering en het eigen risico

Een belangrijke financiële overweging is het eigen risico van de zorgverzekering. Er geldt in 2024 een verplicht eigen risico van €385. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen voordat je zorgkosten worden vergoed uit de basisverzekering.

Hoortoestellen vallen in veel gevallen deels onder de basisverzekering, maar er is vaak sprake van een eigen bijdrage. De basisverzekering dekt meestal 75 procent van de kosten van een hoortoestel, terwijl je zelf de overige 25 procent betaalt. Als je je eigen risico voor dit jaar al volledig hebt gebruikt, kunnen de kosten van een hoortoestel nu een stuk lager uitvallen, dan wanneer je het toestel in volgend jaar aanschaft. Controleer dus hoeveel van je eigen risico je dit jaar al hebt benut. Dat kan vaak snel zien in de app van je zorgverzekeraar of op hun website. Neem bij twijfel contact op met je zorgverzekeraar.

Welke audicien?

Controleer altijd bij je zorgverzekeraar wat de exacte vergoedingen zijn en welke voorwaarden gelden. Sommige verzekeraars bieden aanvullende pakketten aan die de eigen bijdrage (gedeeltelijk) dekken. Sommige zorgverzekeraars hebben afspraken met audicienketens, waar je een hogere vergoeding krijgt. Ieder jaar maken zorgverzekeraars nieuwe afspraken, dus een voordelig aanbod in 2024 kan er volgend jaar niet meer zijn.

Alles wordt duurder...

Een andere reden om niet te wachten met de aanschaf van een hoortoestel, zijn de mogelijke prijsverhogingen in het nieuwe jaar. Veel leveranciers verhogen hun prijzen jaarlijks, onder andere vanwege inflatie en stijgende productiekosten. Door nu een hoortoestel te kopen, kun je deze hogere kosten vermijden.

Kwaliteit van leven

Financiële redenen spelen een rol, maar de is de impact van een slecht gehoor op je kwaliteit van leven minstens zo doorslaggevend. Slechter horen kan leiden tot isolement, minder sociale interactie, en zelfs cognitieve achteruitgang. Door niet langer te wachten en een hoortoestel te kopen, profiteer je direct van beter horen en meer levenskwaliteit. Het is een investering in je welzijn die je niet moet uitstellen.

Zijn hoortoestellen aftrekbaar voor de belasting?

Hoortoestellen en ook de batterijen die je daarbij gebruikt zijn soms aftrekbaar, maar er gelden specifieke regels en voorwaarden. Hier zijn een aantal zaken om rekening mee te houden:

Drempelbedrag: Zorgkosten zijn alleen aftrekbaar als ze boven een bepaalde drempel uitkomen. Hoe hoog deze drempel is, hangt af van je inkomen. Voor hogere inkomens geldt een hoger drempelbedrag.
Niet-vergoede kosten: Alleen de kosten die je zelf hebt betaald en die niet door de zorgverzekering worden vergoed, komen in aanmerking voor aftrek. Dit kan bijvoorbeeld de eigen bijdrage van 25 procent zijn, maar ook de kosten voor batterijen en onderhoud. Het eigen risico is NIET aftrekbaar. 
Extra kosten: Heb je aanvullende uitgaven gedaan, bijvoorbeeld voor gehooronderzoeken die niet worden vergoed, dan kun je deze ook opvoeren bij je belastingaangifte.
Bewijsstukken bewaren
Het is belangrijk om alle facturen en betalingsbewijzen goed te bewaren. De Belastingdienst kan deze documenten opvragen om je aftrek te controleren. Denk hierbij aan de factuur van de leverancier, een bewijs van vergoeding door de zorgverzekeraar, en een overzicht van je eigen bijdrage.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hoortoestel?

  • Vergelijk verschillende aanbieders: De prijzen en servicevoorwaarden kunnen flink verschillen per audicien of leverancier. Het loont om rond te kijken en offertes te vergelijken. En vergeet niet te kijken naar de afspraken die de zorgverzekeraar heeft met audiciens. Dat bepaalt de hoogte van de vergoeding.
  • Houd rekening met levertijden: Het kan enkele weken duren voordat je hoortoestel op maat is gemaakt en geleverd. Begin dus op tijd met je aankoopproces.
  • Proefperiode: Veel audiciens bieden een proefperiode aan waarin je het hoortoestel kunt uitproberen. Vraag hiernaar om zeker te zijn dat je de juiste keuze maakt.

Kopen of wachten?

In veel, maar niet alle gevallen, is het verstandig om vóór het einde van het jaar een hoortoestel aan te schaffen. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn, vooral als je je eigen risico al hebt verbruikt of als je dit jaar nog wil profiteren van belastingaftrek. Daarnaast kan het vermijden van mogelijke prijsstijgingen en wijzigingen in vergoedingsregels een slimme zet zijn.

Auteur