Patiënten weten vaak niet hoeveel ze moeten bijbetalen voor zorg. Verzekeraars beweren bijvoorbeeld dat ze 75 procent van de kosten vergoeden, maar in de praktijk is dat veel minder
Dat meldt het AD naar aanleiding van een onderzoek door de Nationale Zorgautoriteit (NZA).
Als de zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar van de patiënt, worden niet alle kosten vergoed. Wat de patiënt zelf moet betalen, blijkt vaak pas als de rekening op de mat valt.
Volgens stichting Zorghuis valt die rekening vaak veel hoger uit dan verwacht. Daarom diende de stichting een klacht in bij NZA. De toezichthouder heeft daarna onderzoek gedaan en concludeert dat er niet direct sprake is van misstanden, maar wel van veel onduidelijkheid.
Zo zegt: ‘een vergoeding van 75 procent van het gemiddeld gecontracteerd tarief’ de meeste verzekerden niets. Bovendien berekenen verzekeraars dat gemiddelde tarief ook nog eens op verschillende manieren. Dat maakt het nog onduidelijker.
NZA stelt dat verzekeraars duidelijk moet maken op welke vergoeding klanten recht hebben. De toezichthouder gaat met Zorgverzekeraars Nederland, de branchevereniging van de zorgverzekeraars, in gesprek om de voorlichting te verbeteren.