Slaapapneu of een infectie?
Zweten doet iedereen en gedurende de hele dag. Het is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je 's nachts in bed ligt en je nachtkleding is volledig klam en nat en zelfs je lakens zijn helemaal vochtig, dan heb je last van nachtzweten. Hoe ontstaat nachtzweten en wat kun je er aan doen?
Zweten is iets dat het lichaam van nature doet om er voor te zorgen dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt. Door te zweten raak je overtollige warmte kwijt. De meeste mensen beginnen te zweten bij inspanning of als de temperatuur hoog is, maar er zijn ook mensen die zweten zonder inspanning. Dit wordt hyperhidrosis genoemd. Bij nachtzweten is er sprake van overmatig zweten tijdens de slaap. Het is normaal dat je zweet tijdens de slaap, bijvoorbeeld op een warme zomeravond of als je te veel beddengoed gebruikt. Maar als je last hebt van nachtzweten komt dit niet door een warme slaapkamer.
Er zijn veel verschillende oorzaken van nachtzweten. Om de oorzaak te vinden, kun je het beste een arts raadplegen. Deze zal bepalen of een medische aandoening verantwoordelijk is voor het nachtelijke zweten.
Enkele bekende oorzaken van nachtelijk transpireren zijn:
1. Menopauze
Tijdens de overgang kun je last hebben van opvliegers die vaak ook 's nachts optreden. Dit is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk zweten bij vrouwen.
2. Infecties
Alle infecties, die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren. Het is ook een symptoom van een HIV-infectie.
3. Idiopathische hyperhidrosis
Bij idiopathische hyperhidrosis is de oorzaak onbekend. Mensen met hyperhidrosis zweten veel meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Continu zweten, vooral van de oksels, de handpalmen of de voetzolen, is het gevolg. De klachten ontstaan op tienerleeftijd en houden vaak tientallen jaren aan.
4. Kanker
Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met ongediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.
5. Medicijnen
Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva, hebben als bijwerking nachtzweten. Zo'n 8 tot 22 procent van de mensen die antidepressiva slikken hebben last van nachtzweten. Ook geneesmiddelen om koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.
6. Hypoglykemie
Een te lage bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Hypoglykemie is een tijdelijk verschijnsel dat bijna niet voorkomt bij gezonde mensen en vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Andere symptomen die optreden bij hypoglykemie zijn: vermoeidheid, concentratiestoornissen, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, honger en geeuwen.
7. Hormonale aandoeningen
Nachtzweten is tevens een symptoom van een aantal hormonale aandoeningen, waaronder feochromocytoom, het carcinoïd syndroom en hyperthyroïdie.
8. Slaapapneu
Een veel voorkomende oorzaak van nachtzweten is slaapapneu, ook wel het obstructief slaapapneusyndroom, afgekort OSAS. Bij deze aandoening heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen. Deze kunnen optreden doordat de spieren tijdens de slaap ontspannen. Hierdoor kunnen de tong en zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. Ademen vergt dan veel meer van je lichaam. Hierdoor kun je flink gaan zweten, vooral rond de schouders en nek.
- WebMD
- RIVM
- Voedingscentrum
- AMC