Zin en onzin over deodorant

Over stinken, rollen en vlekken

Getty Images

Met een deodorant kunt u vervelende zweetgeurtjes mooi verdoezelen, maar dan moet u het wel goed doen. Daarbij zijn er ontzettend veel keuzes. Wat kiest u? Kunt u vlekken in kleding voorkomen? En hoe zit het eigenlijk met deodorant en borstkanker?

Er is keuze genoeg in producten die u helpen om transpiratie en vooral de geur daarvan tegen te gaan. Als u normaal transpireert, is een deodorant meestal voldoende. Een deodorant pakt de bacteriën aan die het apocriene zweet afbreken. Daarnaast is aan de meeste deo's een parfum toegevoegd om de zweetgeur te verbloemen. Deodorant gaat echter niet het zweten tegen.[ITEMADVERTORIAL]

Als u meer zweet kunt u beter kiezen voor een antitranspirant. Deze bevat meestal aluminium- zirkoniumzouten. Deze zouten remmen de productie van transpiratievocht. Hierdoor blijft u droger en heeft u minder last van transpiratiegeur. Sommige antitranspiranten hebben een hele hoge concentratie actieve stoffen, deze hoeft u dus maar eens in de paar dagen aan te brengen.

Goed voor de huid

Deodorant kan leiden tot flinke irritatie. De huid kan gaan jeuken en er kan rode uitslag en zelfs pijn ontstaan. Een droge huid kan ook het gevolg zijn van deodorant. Hoe gevoeliger de huid, des te belangrijker is het om een goede deo te kiezen. Er zijn speciale deo's voor de gevoelige huid verkrijgbaar. Wat bij u helpt? Dat is een kwestie van uitproberen. Als een deo gaat irriteren, moet u een ander kiezen.

Vooral producten met meer dan 15 procent aluminiumzout en producten waarin alcohol is verwerkt, zorgen voor irritatie. De kans op irritatie is groter bij producten met aluminiumchloride dan bij deodorants met aluminiumhydrochloride. U kunt de kans op irritatie verkleinen door de huid voor gebruik goed droog te maken.

Sprayen of rollen?

De keuze voor een spray of roller is persoonlijk. Het voordeel van een spray is dat de verpakking niet met de huid in aanraking komt. Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.

Meerdaags gebruik

Een antitranspirant of deodorant heeft vaak een lekkere geur. Toch heeft het geen zin om dagelijks meerdere keren te rollen of sprayen. Voor de beste werking dient u een deodorant namelijk altijd op de schone huid aan te brengen. Ook tijdens het sporten heeft het geen zin om voor extra frisheid te zorgen. Breng de deodorant altijd aan voordat u begint. Als u zweet wordt de deodorant namelijk gesaboteerd door het al aanwezige vocht op de huid.

Daarnaast zijn niet alle dermatologen even enthousiast over het dagelijks gebruik van een antitranspirant. Deze blokkeren continu de zweetkliertjes. Het is dan ook aan te raden om uw oksels af en toe ook een dagje 'vrij' te geven.

Gele vlekken

Zweten geeft op den duur verkleuring van uw kleding onder de oksels. Door het zout in het zweet en de werking van allerlei huidbacteriën eventueel in combinatie met een deodorant, ontstaan allerlei chemische reacties die kunnen inwerken op de kleding. Vooral antitranspirantzouten veroorzaken vlekken. Laat u deo dus altijd goed drogen voor u zich aankleedt. Er worden ook deodorants verkocht die geen vlekken geven op de kleding.

En borstkanker?

Er wordt nog wel eens gezegd dat deodorant of antitranspirant het risico op borstkanker verhoogt. Volgens wetenschappers zijn de onderzoeken die dit spellen niet goed uitgevoerd. De meeste onderzoeken op dit gebied laten namelijk zien dat er geen verband is. Ook KWF Kankerbestrijding stelt dat deodorants en antitranspiranten veilig gebruikt kunnen worden.

Ingrediënten

Op de verpakking van een antritranspirant of deodorant ziet u vaak allerlei onuitspreekbare of technische benamingen voor ingrediënten staan. Dit zijn de belangrijkste:

  • Parfum en geurstoffen (lichaamsgeur maskeren en fris gevoel).
  • Olie (huid kalmeren en verzachten). Bijvoorbeeld glycerine of plantaardige olie zoals Helianthus Annuus (zonnebloemolie).
  • Alcohol (droogt snel en koelt).
  • Silica (absorberen van vettig zweet op de huid).
  • PEG-8 distearaat (maakt het afwassen van het product gemakkelijk).
  • Zouten (verminderen zweetafscheiding). Bijvoorbeeld aluminiumchloorhydraat (in deodorant) of alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly (in antitranspirant).
  • Drijfgas (nodig bij spuitbussen). Bijvoorbeeld butaan, isobutaan en propaan.
  • Dragers (vloeibaarheid, verspreiden over de huid). Bijvoorbeeld water, cyclomethicoon en disteardimonium hectoriet.
  • Structuurmiddelen (ingrediënten bij elkaar houden). Bijvoorbeeld ricinusolie, 18-36 triglyceridezuur, stearaat en stearylalcohol.
Bron 
  • Infonu: Mens en Gezondheid
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Consumentenbond
  • Apotheek.nl
  • Antipersistantsinfo.com