Wanneer moet je met aambeien naar de dokter?
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: zijn bloedende aambeien gevaarlijk?
Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt een keer last van aambeien, in medische termen hemorroïden genoemd. Ze ontstaan doordat het slijmvlies van de anus aan het einde van de endeldarm opzwelt. Dat is normaal, deze 'kussentjes' zorgen ervoor dat je niet zomaar ontlasting verliest. Maar als er te veel druk op de anus komt, kunnen aambeien ontstaan. Het slijmvlies zakt dan uit (inwendige aambeien) en puilt soms naar buiten (uitwendige aambeien). Je voelt het over het algemeen meteen als je ze hebt, want aambeien geven jeuk, pijn en irritatie. Uitwendige aambeien doen vaak meer pijn dan inwendige, ze voelen aan als een knobbeltje bij je anus en zijn rood en gevoelig.
Hoe ontstaan aambeien?
- Harde ontlasting
- Veel persen bij de ontlasting
- Te lang op de wc zitten
- Uitstellen om naar de wc te gaan
- Te weinig lichaamsbeweging
- Niet genoeg vezelrijke voeding eten
- Te weinig drinken
- Overgewicht
- Veel hoesten
- Zwangerschap en bevalling
Vooral bij harde ontlasting, of te veel en te lang persen, is de kans op aambeien groter. Zorg dat je voldoende drinkt en vezelrijke voeding eet, dat verkleint de kans op harde ontlasting en daarmee de kans op aambeien. Zowel inwendige als uitwendige aambeien kunnen gaan ontsteken of bloeden.
Zijn bloedende aambeien gevaarlijk?
Aambeien zelf zijn niet gevaarlijk. Ook niet als ze bloeden. Het is alleen niet altijd duidelijk of bloed in je ontlasting van je aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Ook als je zeker weet dat je aambeien hebt, kan het bloed een andere oorzaak hebben zoals een darmaandoening of een probleem met je anus. Daarom is het bij bloedende aambeien, of bloed bij de ontlasting, altijd belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Gebruik geen zalfjes, crèmes of zetpillen bij een bloedende aambei. Er is immers sprake van een wond en niet-steriele producten kunnen de klachten juist verergeren.
Ga altijd met aambeien naar de dokter bij:
- Bloed of slijm bij je ontlasting
- Als je pijn of problemen met je ontlasting blijft houden terwijl je je eet- en drinkgewoonten hebt aangepast
- Een uitstulping bij je anus, die erg gezwollen is en veel pijn doet
- Als je twijfelt of de uitstulping bij je anus wel een aambei is
- Als je je zorgen maakt
- Anna Ziekenhuis
- Thuisarts